Gyakorlatilag lenullázódott a turizmus áprilisban, a KSH szerint 99 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma éves alapon. A K&H vezető elemzője, Németh Dávid szerint annak ellenére, hogy a nyáron vélhetően sokan maradnak belföldön, ez a kiugrás sem fogja majd kompenzálni a nullás tavaszt. A KSH az ipari termelési adatot is közölte, 37 százalékos csökkenést mértek az egy évvel korábbihoz képest. A gyógyszergyártást leszámítva minden szegmensben csökkent a termelés, a szakértő pedig úgy látja, hogy a kilábalás is lassú lesz.

Az idegenvezetőket nem menti meg a belföldi turizmus beindulása sem, mondta a Magyar Idegenvezetők Testületének elnöke. A magyarok belföldön ugyanis ritkán költenek idegenvezetésre, ezen a Szép Kártya keretösszegének növelése sem változtat egyelőre. Külföldi coportos utakkal egyelőre nem tudnak tervezni, és a külföldi turistáktól is elesnek a túravezetők idén nyáron. A legnehezebb helyzetben a főállású idegenvezetők vannak – derül ki a Magyar Idegenvezetők Egyesületének felméréséből.  Az egyesület alapítója elmondta, a turizmusnak nyújtott adókedvezmények többségéből nem részesülnek az idegenvezetők, és egyéni vállalkozóként sem mindenki élvezi az átmeneti adómentességet. Az idegenvezetők nem bizakodóak a nyári főszezonnal kapcsolatban sem. Az erősödő belföldi turizmusból ugyanis ők nem látnak sokat – mondta Juhász Nóra.

Az EU kétarcú, Kína visszavág, ha repülésről van szó

Enyhít a nemzetközi légitársaságok korlátozásán Kína, miután az Egyesült Államok kitiltotta a kínai gépeket az amerikai légtérből. A lazítás értelmében június 8-tól a külföldi légitársaságok heti egy kínai járatukat újraindíthatják. Amennyiben három hétig nem érkezik koronavírus-fertőzött az országba, akkor a társaságok járatszámát két gépre bővítik. A Trend FM által megkérdezett légügyi szakértő szerint Kína enyhítése egyértelmű reakció az USA tiltására.

A vártnál is gyengébb első negyedévet zárt a Lufthansa. A megkérdezett légügyi szakértő szerint az Európai Unió politikájának kétarcúságát mutatja, hogy miközben a kilencvenes években piaci liberalizációt hirdetett a légiiparban, most az államközeli légitársaságok megsegítésével torzítja a versenyt.

Az éghajlatváltozás miatt egyre fontosabb az üvegházi termesztés

Az üvegházas és fóliasátras termesztés bár jelen van Magyarországon, viszont a létesítésük és fenntartásuk annyira drága, hogy a magyar gazdák többsége nem tud belevágni a beruházásba. A Zöldség Gyümölcs Terméktanács, a FruitVeb elnöke, Ledó Ferenc azt mondta, hogy sok növénykultúra egyre kevésbé bírja a hazai éghajlatot, miközben mások pedig egyre könnyebben termeszthetővé válnak. A szakember elmondta, hogy az Agrárminisztérium új támogatási programja nagyjából 60 milliárd forintnyi forrást biztosíthat a gazdáknak ahhoz, hogy korszerű üvegházakat építsenek.

Márciusban már bespájzoltunk

Több mint 10 százalékot zuhant a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. A március készletfelhalmozások után várható volt, hogy nem tolonganak majd a boltokban az emberek. Ezt a hatást erősítették a különböző korlátozó intézkedések is. Márciusban még 3,5 százalékos növekedést láthattunk. Az eredmény megfelel a várakozásoknak, az elemzők a március számok után egyöntetűen azt mondták, hogy áprilisban már nem tudják a pozitív tartományban tartani az adatot a felhalmozó élelmiszer vásárlások. A legnagyobb zuhanás a ruházati cikkek esetében volt tapasztalható, a volumen ezek esetében majdnem 90 százalékot esett. A Századvég gazdaságkutató makrogazdsági üzletágvezetője, Regős Gábor elmondta, hogy az áprilisi mélyrepülés után májusban már sokkal pozitívabb számokat láthatunk majd.

Piacvezető lesz a Zoom?

A videokonferencia platformot biztosító vállalat az első negyedévben 20 centes egy részvényre jutó profitról számolt be. A koronavírus-járvány egyik nagy nyertese a cég, mert számos vállalat fedezte fel magának a szolgáltatást, az online térbe áttéve a megbeszéléseket. Felhasználói számát világszerte 3,5-szeresére növelte a cég. Különböző funkciói és egyszerű kezelhetősége miatt egyelőre üzleti előnyben van a rivális videoszolgáltatókkal szemben. Török Lajossal, az Equilor vezető elemzőjével Nagy Károly beszélgetett, amit itt hallgathatnak vissza.