Nemcsak az irodák munkatereit kellett átalakítani a 2 méteres távolság tartása miatt, de fertőtlenítőpontokat állítottak fel, érintésmentes beléptető-rendszerek épülnek és fejlesztették a légkondicionáló berendezéseket is. Takács Ernővel, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesületének elnökével Nagy Károly beszélgetett.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesülete által kidolgozott javaslat alapján a távolságtartási szabályok miatt kiemelt fontosságú a közösségi terek átszervezése (éttermi asztalok létszám lecsökkentése, a bent tartózkodó személyek számának korlátozása a lobbykban, figyelemfelhívó, tájékoztató transzparensek kihelyezése, dohányzásra kijelölt helyek létszámának szabályozása), mindehhez terelő vonalak és padlójelzések kialakítása, valamint egyes forgalmas területek használatához idősávok meghatározása. Az IFK tagvállalatai minden irodaházukban javasolják és kezdeményezik a kézfertőtlenítő pontok kihelyezését, a kötelező maszk használatot a közös területeken (lift, lobby, stb.), valamint a felvonók, lépcsőházak közlekedési rendjének átszervezését, a lift használat szabályozását (maximális létszám a liftekben). A konferencia termek szolgáltatásai még nem vehetők igénybe, a külső tornagépek, padok csak korlátozottan használhatók, az irodák "állatbarát-működését” pedig szüneteltetni szükséges. A bérleményi területeken a takarítás, fertőtlenítés és az irodahasználatot érintő szükséges intézkedések meghozatala és alkalmazása a bérlő feladata, amelyhez az irodaház üzemeltetői minden segítséget megadnak - hangsúlyozta Takács Ernő.

A jövőben várható intézkedések közé tartozik a beléptetési rendszerek fejlesztése (testhőmérséklet mérő rendszer kiépítése) és az érintésmentes közlekedés kialakítása a vendégek és a futárok fogadása esetén. A vendégek esetén kártyakiadó automata használata és a leadott kártyák fertőtlenítése, a csomagok átvételének szabályozása várható. Irodaház-építések az elmúlt hónapokban nem álltak le, a kijárási korlátozás alatt új beruházások nem indultak el, a fejlesztők kivárnak, hogy milyen gazdasági helyzetbe rázódik vissza az ország.