A street art modernkori Robin Hoodja kezdetben talán nem tudatosan építette karrierjét, mára mégis az egyik legközismertebb kortárs képzőművész. A kézjegyüket minél több helyre elhelyező, tag-elő graffitisek szabályok, korlátok ellen lázadó világba új, intellektuális színt hozott.   Munkáin a figurák kidolgozása és a kompozíciók egyéb elemei komoly rajztudásról árulkodnak. A találgatásokat még sose erősítették meg, Banksy kiléte egyelőre homályban marad, az viszont egészen biztos, hogy képzett művész, akinek nemcsak technikai tudás van a birtokában, de mondanivalója is mindig akad.

A Teslában látható „The Art of Banksy” kiállítás nemzetközi, utazó tárlat, amelyet a Godot Kortárs Művészeti Intézet közvetítésével most a hazai közönség is megtekinthet.

English Maid, 2006 - Az angol szobalányt Banksy, a White Cube galéria piros téglás falára festette fel Londonban, amit a galéria hosszú ideig meg is tartott, azután a kép mégiscsak eltűnt. "A régi szép időkben csak a pápák és hercegek engedhették meg maguknak, hogy portrét festessenek magukról. Ez a portré, arról a szobalányról készült, aki a Los Angeles-i motelem szobáját takarította, és Leanne-nak hívták."

 

Általában Banksyt a falakra festékszóróval fújt graffiti munkáiról ismerjük, de a falképekhez használt stencileket printekhez is használta, amelyekből ezidáig többezret eladott. Ezek közül a szitanyomatokból, egyéb sokszorosított grafikai eljárással készült plakátokból jónéhány már a másodlagos műtárgypiacon is megfordult, sőt néhányat rekord árakon ütöttek le aukciókon.

A Banksy műveket bemutató utazó tárlatok, így a The Art of Banksy is, nyomatokból álló gyűjteményes kiállítások.

Mother Teresa, 2006 - Banksy  „Teréz anya” című műve  Los Angeles-i „Barely Legal” („Majdnem legális”) kiállításán szerepelt 2006-ban. Teréz anya a katolikus vallás emblematikus alakjaként az erény popkultúrájának ikonjává vált. Az éles szarkazmussal megfogalmazott felirat szerint („Értékes dolgot tanultam ettől az asszonytól: krémezd magad minden nap”) a nagyközönség mindössze az arcápolás fontosságát vonta le tanulságként az idős szent életéből.

 

A budapesti kiállításon a Banksy ikonikus műveit nyomatok formájában bemutató alkotások mellett, graffiti reprodukciók is láthatók, amelyeket magyar graffiti művészek Csere Ákos, Czímer Zoltán, Horváth Gergő, Németh Zoltán hívtak életre Banksy pontos stenciljei alapján.

A többségében 2005-2008 közötti időszakra tehető alkotások mellett, Banksy egyik legfrissebb eredeti művét láthatjuk, amely egyenesen Bethlehemből, a Banksy által üzemeltetett The Walled Off Hotelből érkezett.

 

2018. október elején nagy vihart kavart a művészeti világban Banksy egyik alkotása, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron leütötték a Sotheby’s egyik árverésén. Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szív formájú, piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

 

A kiállítást augmented reality (AR) museum guide applikációval egészítették ki a szervezők, megidézve a Banksy által megfestett városfalakat és a graffiti alkotásokat eredeti helyükön, így különösen izgalmas élményben lehet része a „szó szerint” Banksy világában barangoló látogatóknak.

A kiállításról, a Godot Kortárs Művészet Intézet kurátorával, Laczkovich Borbálával beszélgetett Gereben Kata a Gyűjtőben.