„Fontos kiemelni, hogy a tűzesetek kialakulásának okai között ötödik a sorban a hagyományos értelemben vett dohányzás, hiszen a lánggal égő gyufa, a parázsló cigaretta eleve veszélyforrásnak számít. Többnyire figyelmetlenség, gondatlanság okozza a tűzeseteket. Talán kevesen tudják, de a lakástüzek jelentős részében – 90 százalékában – nem a lángokra, hanem a füstre vezethető vissza a halálozás. Tavaly a hivatalos adatok szerint nagyjából 7.200 lakástűz volt Magyarországon, ez egy igen magas számadatnak mondható. Sajnos ezekben a lakástüzekben 86 személy vesztette életét és csaknem 600-an sérültek meg. Ami viszont egy kicsit árnyalja ezt a szomorú számadatot, hogy mintegy 550 személy életét mentették meg a tűzoltók" – összegezte Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke A nap vendége műsorunkban.

Dobson Tibor és Hajdu Márton a Trend FM stúdiójában

A vezérőrnagy hozzátette: „az Európai Unió szempontjából nem állunk feltétlen rossz helyen, körülbelül a középmezőnyhöz tartozunk. Ugyanakkor vannak olyan országok, ahol kötelező a füstérzékelő beszerelése az ingatlanba, ott értelemszerűen sokkal kevesebb az a tüzeset, amely sérüléssel, halálesettel vagy pedig jelentősebb kárértékkel bír. A lakásokba beszerelhető füstérzékelő gyakorlatilag 10 évig folyamatosan működik, nem kell vele semmit tenni, és a beüzemelésével jelentős mértékben növelhető a biztonság. A készülék erős hangjelzést ad, amelyre már lehet reagálni, lehet menekülni, másokat értesíteni".

Hajdu Márton, a füstmentes.hu nevében kiemelte: „az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, pedig ma már rendelkezésre állnak olyan technológiai megoldások, amelyek segíthetnek abban, hogy a nyílt lánggal és füsttel járó problémákat kiküszöböljük. Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy erre a társadalmi problémára felhívjuk a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő vagy az ágyban való dohányzás, ami az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel. Ezért nagyon fontos ezen rossz szokások kerülése, sőt a legjobb választás a leszokás. Amennyiben valaki az ismert kockázatok ellenére sem szokik le, az égés és füst nélkül működő technológiák már itt is rendelkezésre állnak".

A tájékoztató portál célja a füstmentes technológiák bemutatása, az edukáció. „A füstmentesség témakörében a többi között arról is lehet értekezni, hogy ez mit jelenthet a fogyasztóknak, mit jelenthet a környezetnek, hogy a füstnek milyen kockázatai vannak, milyen ártalmakkal bír. Egy nagyon egyszerű példa, hogy a hagyományos dohánytermékek égéssel működnek, aminek van egy tűzveszélyességi kockázata. Az új típusú technológiáknál viszont nincsen jelen az égés, nincsen jelen a füst. Ezáltal a tűzveszélyességi kockázatot is lehet csökkenteni" – tette hozzá a szakember.

Hajdu Márton a Trend FM műsorában azt is elmondta, hogy a Technológiával a Füstmentes Otthonokért elnevezésű kampányt a füstmentes.hu a Magyar Tűzoltó Szövetségével és a Magyar Biztosítók Szövetségével közösen indította. A kampány egy éven keresztül fog tartani, és az első etapban a 700 darab füstérzékelő eszköz kiosztásában az önkéntes tűzoltók vesznek részt, akik segítenek a készülékek felszerelésében és a hasznos tudnivalók átadásában is.

További részletekért hallgassa meg Lakatos László interjúját!