A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat az elkövetkező tíz évben mintegy hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját. A szándéknyilatkozat aláírását követő hónapokban a magyar cégcsoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is. A felek június 30-án, az Egyiptom-Európai Unió Befektetési Konferencián írták alá az együttműködésről szóló előzetes megállapodást, amelyet Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke látott el kézjegyével. Az aláírási ceremónián részt vett Dr. Mostafa Madbouly, Egyiptom miniszterelnöke, valamint Dr. Amr Talaat, Egyiptom kommunikációs és informatikai minisztere és a két nagyvállalat vezető tisztségviselői is.

A legmagasabb diplomáciai szinten szervezett Egyiptom-Európai Unió konferenciát az egyiptomi elnök, Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitották meg. A konferencia első napján Jászai Gellért több nemzetközi és európai nagyvállalat, illetve bank felsővezetőivel közösen részt vett azon az exkluzív zártkörű kerekasztal-beszélgetésen, amelynek házigazdái Abdel Fattah El-Sisi és Ursula von der Leyen voltak. A zártkörű eseményen a vezetők jelentős vállalásokat tettek az egyiptomi gazdaság fejlődésének támogatására. Jászai Gellért a találkozón hangsúlyozta a 4iG és partnere, a Telecom Egypt elkötelezettségét az ország digitális infrastruktúrájának fejlesztése iránt. „Stratégiánkat Egyiptom digitalizációs célkitűzéseihez igazítva úgy véljük, hogy az infrastruktúra fejlesztése jelentősen növeli majd az ország versenyképességét, illetve a gazdaság teljesítőképességét. Partnerségünk révén nem csupán új munkahelyeket hozunk létre, hanem a beruházás megvalósulásával támogatjuk a helyi vállalkozásokat, és jelentősen javítjuk az egyiptomiak életminőségét." – mondta Jászai Gellért.

Mindezeknek megfelelően két vállalat együttműködése összhangban áll az egyiptomi Hírközlési és Informatikai Minisztérium „Digitális Egyiptom" stratégiájával, melynek célkitűzése, hogy minden szolgáltatási területen FTTH optikai hálózatot alakítsanak ki. A vezetékes hálózat fejlesztése támogatja Egyiptom „2030-as stratégiai vízióját”, amely az erős digitális gazdaság és társadalom létrehozását kívánja elérni. A mobil szélessávú hálózatok vonatkozásában a mobil állomások optikai elérésével lehetővé teszi a folyamatosan növekvő sávszélesség igények kielégítését és az 5G széleskörű bevezetését.

Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója elmondta: „Örömmel működünk együtt a 4iG Csoporttal. Ez a megállapodás az ICT ágazatban meglévő erősségeinkre épít, amelyekkel felgyorsíthatjuk Egyiptom digitális átalakulását, így segítve az 5G elterjedését és számos újgenerációs szolgáltatás, például az IoT-t és a vállalati magánhálózatok fejlődését. Az együttműködéssel páratlan teljesítményt és a legmodernebb hálózatot építjük ki országunkban, amely hozzájárul piacvezető pozícióink megőrzéséhez is.”

Ez az együttműködés újabb lehetőség a 4iG Csoport számára, hogy hosszútávú üzleti stratégiájával összhangban a nemzetközi piacon is értékesítse szakértelmét. A Telecom Egypt-ben a legjobb partnerre találtunk ehhez, akárcsak a már korábban elindított tenger alatti kábelberuházás esetén. A két nagyvállalat erősségeinek és szakértelmének egyesítése garanciát jelent az egyiptomi optikai hálózatfejlesztési program megvalósítására, biztosítva a legmodernebb technológiák és innovációk alkalmazását, valamint a magas színvonalú szolgáltatások kiépítését." – tette hozzá az aláírási ceremóniát követően Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke.

A Telecom Egypt az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat végzett a hálózati infrastruktúra kapacitásainak bővítése érdekében, hogy az országban tapasztalható páratlan mértékű adatforgalom-növekedést a vállalat képes legyen kiszolgálni, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel Egyiptom digitális transzformációjához. A fejlődés legjobb mutatója, hogy az elmúlt hat évben az ország internetsebessége a tízszeresére nőtt.