A létrejött stratégiai megállapodás részeként az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G mobiltechnológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózatot létesítettek, a fejlesztésekhez a mobilszolgáltató tesztelési célra SIM-kártyákat és végberendezéseket is térítésmentesen biztosított az egyetem számára.

Az 5G hálózat műszaki kivitelezési munkálatai 2022 őszén zajlottak, a mobilszolgáltató az év végén helyezte üzembe az 5G állomását a campus területén, amely ma már teljes kapacitással szolgálja ki a hallgatókat és kutatókat. A hálózati lefedettségen túl az informatikai és kiberbiztonsági labort is ellátták egy-egy dedikált eszközzel annak érdekében, hogy a hallgatók a beltéri helyiségekben is zökkenőmentesen folytathassanak 5G-vel kapcsolatos kutatási tevékenységet.

A stratégiai együttműködés egyik meghatározó eleme az oktatásban való közreműködés – a vállalat jelenleg több munkatárssal/oktatóval vesz részt a Neumann János Informatikai Kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetében induló telekommunikációs tematikájú tantárgy tantervének kialakításában. A 'Bevezetés az 5G technológiába' címet viselő tárgyat a 2022/2023-as tanévben indította az egyetem, és már nagyságrendileg nyolcvan hallgató vette fel.

A tantárgy keretében a telekommunikációs iparágról, a hazai piac sajátosságairól, spektrumhasználatról és -gazdálkodásról, energiahatékonysági beruházásokról, az 5G jövőbeni felhasználási lehetőségeiről, továbbá az IoT-technológiáról, valamint a privát hálózatokról is tanulhatnak a hallgatók.

A teljes együttműködés közös célja, hogy a folyamatosan fejlődő hazai mobilkommunikációs iparág olyan jól képzett munkavállalókat foglalkoztathasson, akik képesek és akarnak is új mobiltechnológiákat megismerni, vagy akár mobiltechnológiára alapuló felhasználási eseteket magyarországi környezetre adaptálni. A stratégiai megállapodás keretében az egyetem és a mobilszolgáltató a jövőben együttműködik egy munkaerő-toborzási és gyakornoki program kialakításában is.

„Az Óbudai Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy fejlessze ipari kapcsolatait annak érdekében, hogy a képzés során a hallgatók ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati készségeiket is elmélyíthessék" – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente. „Az egyetemen végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei azért is kiválóak, mert az intézmény gyakorlatorientált fókuszú képzésében vesznek részt"– tette hozzá a rektor.

„Az eddigiek alapján azt látjuk, hogy a hallgatók már most erősen érdeklődnek a mobiltechnológiában rejlő lehetőségekkel kapcsolatban. Abban bízunk, hogy a megállapodásnak köszönhetően, az 5G mobilhálózat telepítésével hozzájárulhatunk az egyetem fejlesztési programjához, amelynek része az 5G-ben rejlő lehetőségek feltárása, valamint az új technológia gyakorlati tulajdonságainak és előnyeinek felismerése" – mondta el Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese.