A FED Bézs könyve szerda este jelent meg az amerikai gazdaság állapotáról. Az amerikai jegybank egyelőre nem tartja veszélyesnek az Egyesült Államok gazdaságának állapotára a vámtételek megemelése. A nagyvállalatok panaszkodnak a vámok miatt, mert emeli a költségeiket, ami megjelenik előbb-utóbb az inflációban. Mindezt leszámítva azonban Virovácz Péter szerint a Bézs könyv kicsengése összességében az volt, hogy az amerikai gazdaság köszöni szépen, jól van. Jók a kilátások, és úgy tűnik, egyre erőteljesebb a munkaerőhiány. Az amerikai vállalatok az ING vezető elemzője szerint azonban „nem munkaerő után kajtatnak”, hanem úgy döntöttek, hogy fejlesztenek, automatizálnak. Ezért igen erőteljes beruházási boom várható, és jelentősen emelkedik a vállalati hitelezés mértéke. A szerdai Portfolio konferencián Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is valami hasonlóra célzott, miszerint a magyarországi vállalatoknál is hasonló folyamat várható, ezért sokkal nagyobb hitelezésre lehet számítani, mint azt korábban bárki gondolta volna. Az MNB 2030-ig erre számít. A vállalatoknak ugyanis valamit kezdeniük kell a munkaerőhiánnyal.

A FED Bézs könyve azzal kapcsolatban nem hozott változást, hogy a piac továbbra is kettő, maximum három kamatemelésre számít idén. Virovácz Péter azt mondta a Reggeli Monitorban, ha továbbra is jönnek a jó adatok, akkor meglesz idén a három kamatemelés. Ebben csak a szíriai háborús illetve a kereskedelmi háborús helyzet hozhat változást. Donald Trump bejelentése alapján több szankció nem várható Oroszországgal szemben. A vámkivetési hullámnak azért vannak költségei is, az alumínium és a réz világpiaci áremelkedése miatt. A színfalak mögött azért tárgyal az amerikai és a kínai fél. ezért talán nem torpan meg a világgazdaság. Idén 3,5-4 százalék körüli világgazdasági növekedés várható.

Az Euróövezetben a tényadatok egyelőre igencsak gyengére sikeredtek. Itt nem valószínű gyors kamatemelés az Európai Központi Bank részéről. Júniusban várható egy nagyobb bejelentés az európai jegybank részéről. A szakértő arra számít, hogy az eszközvásárlási programot meghosszabbítják, legalább az év végéig. Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével Szűcs Péter beszélgetett a túlhitelezés veszélyeiről. Itt hallgathatja meg a teljes interjút: