A helyszínválasztás azért is esett Zágrábra, mert a Horvát Versenyügynökség épp a rendezvény nyitónapján ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A magyar és a horvát hivatal között minden eddiginél erősebb a szakmai kapcsolat, az oktatási központ hagyományaihoz pedig hozzátartozik, hogy a képzéseinek egyikét valamelyik külföldi társhatósággal közösen rendezi meg. Ennek jegyében zajlott a mostani rendezvény a koronavírus-járványt követően a képzési központ első külföldi eseményeként.

A szeminárium ezúttal is a kelet-, a délkelet- és a közép-európai országok versenyhatósági szakembereinek felkészítését segítette, akik összesen 16 országból érkeztek a rendezvényre. A továbbképzés – melyet a horvát hatóság jubileumi konferenciaeseménye előzött meg – Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének köszöntőjével vette kezdetét.

A résztvevők ezt követően a digitális piacok előzetes (ex ante) szabályozását és versenyjogi érvényesítését járhatták körül horvát és magyar szakemberek, illetve az OECD és az Európai Bizottság szakértőinek segítségével. A szeminárium bemutatta, miként járulhatnak hozzá a versenyhatóságok a digitális piacok jövőbeli szabályozásának kialakításához, és hogyan alkalmazhatják a jelenlegi rendelkezéseket a hatékony jogérvényesítés érdekében.

A GVH és az OECD regionális oktatási programja a magyar versenyhatóság munkatársai részére megrendezésre kerülő szakmai képzéssel folytatódik tovább októberben.