A nemzeti versenyhatóság lezárta az év közepén indított vizsgálatát a Venoruton Forte 500 mg tablettát forgalmazó STADA Hungary Kft.-vel szemben. A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy a cég megsértette a gyógyszerek reklámozására vonatkozó ágazati szabályozást, amikor a terméket nem a gyógyszerészeti szakhatóság által jóváhagyott alkalmazási előírás alapján mutatta be.

A televízióhirdetések és egyéb csatornákon futó reklámok ugyanis csak a fenntartó kezelés javasolt adagját, azaz napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták („Már napi egy Venoruton forte tabletta képes enyhíteni a visszér tüneteit."), miközben a gyógyszer alkalmazási előírása a kezelés kezdetén napi 2 tablettát javall.

A forgalmazó az eljárás során önként módosította a kifogásolt gyakorlatot, amelyeket a hatóság versenytanácsa figyelembe vett az értékelés során. A versenyhivatal tekintettel volt ugyanakkor arra is, hogy a reklám sérülékeny, betegséggel küzdő fogyasztói csoportot érintett. A GVH döntése mindezek alapján 28 millió forintos bírságot szabott ki a cégre a jogsértésért.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/15/2022.