• Alacsonyabban zárult a tegnapi szeánsz a Wall Streeten. Az SP500 (US500) 0,60%-os csökkenéssel, 4460 ponton zárt, a Nasdaq 100 (US100) pedig teljes 1,1%-ot veszített, 15290 pontra – írta reggeli összefoglalójában a brókercég.
  • Ázsiában és a csendes-óceáni térségben a nap első részében hasonlóan zajlott a szeánsz, a legtöbb piac veszteséges volt. A japán Nikkei 225 0,40%-ot, a Kospi 0,05%-ot veszített, a Nifty 50 0,06%-ot esett, az ausztrál S&P ASX 200 pedig 0,60%-kal alacsonyabban zárt.
  • A technológiai vállalatok eladása vezetett a részvénypiacok csökkenéséhez, és a befektetők ma várják a kulcsfontosságú inflációs jelentést, amely valószínűleg meghatározó irányt fog mutatni a Federal Reserve következő döntéseihez.
  • A konszenzus a fő infláció 3,6%-ra történő emelkedését feltételezi augusztusban éves szinten, szemben a júliusi 3,2%-os éves szintű értékkel. A maginfláció várhatóan 4,3%-ra csökken éves szinten az előző havi 4,7%-hoz képest.
  • Az EKB ma kezdi meg kétnapos ülését, mielőtt kamatdöntést hirdetne. Jól értesült források szerint az Európai Központi Bank arra számít, hogy a 20 országot magában foglaló euróövezetben az infláció jövőre is 3% felett marad. Ez erősíti a csütörtöki, egymást követő tizedik kamatemelés melletti érveket.
  • A japán PPI-adatok éves szinten a vártnál kissé alacsonyabbnak, havi szinten pedig kissé magasabbnak bizonyultak. A jelenlegi adatok éves szinten 3,2%-os, éves szinten 0,3%-os, havi szinten pedig 0,3%-os értéket mutatnak a becsült 3,3%-os éves, illetve 0,2%-os havi értékkel szemben.
  • Shunichi Suzuki japán pénzügyminiszter kedden azt mondta, hogy a részletes monetáris politikáról szóló döntés a Bank of Japan (BoJ) hatáskörébe tartozik, amely most gondosan figyeli a piaci eseményeket, és szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket.
  • A nemesfémek alacsonyabban állnak. Az arany 0,15%-ot, az ezüst 0,90%-ot, a platina és a palládium 0,60%-ot, illetve 1,0%-ot veszít.Ezzel szemben az energiahordozókat átlagosan 0,4-0,6%-kal magasabban jegyzik. Az olajat 0,40%-kal magasabban, hordónként 92,3 dollár körül jegyzik.
  • A kriptovalutákat kissé alacsonyabban jegyzik, a Bitcoin a 26000 dolláros szint alá esett vissza, az Ethereum pedig 1600 dollár alá húzódott vissza. Ma a piac az amerikai CPI-inflációra vonatkozó adatokat várja, valamint az FTX tőzsde összeomlása után visszaszerzett eszközök likvidálásáról szóló döntés közzétételét.

A Bitcoin a tegnapi meredek emelkedés után visszatért a 26000 dollár/ BTC alatti szintre, pillanatok alatt elérte a 26500 dollárt is. Jelenleg a Bitcoin ismét a konszolidációs csatornában van, ahol augusztus közepe óta tartózkodik.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.