Aki egyszer megízleli ezt a több szempontból is előnyös nyaralási formát, az újra és újra visszatér, de aki még nem ismeri, az idegenkedik tőle – mondja Tárnok Réka, és sorolja azokat a tévhiteket, amelyek visszatartó erők lehetnek egy hajós út esetén. Az egyik ilyen, hogy félnek attól, hogyan érik el a kikötőt, ahonnan a sokemeletes monstrum elindul. Félnek az esetleges tengeri betegségtől vagy akár attól is, hogy nincs elég idő felfedezni egy várost a kikötési idő alatt (ami reggel kb. 8 órától du. 5-ig tart). Sokan pedig úgy vélik, hogy ez egy megfizethetetlen üdülési forma, pedig valójában ár-érték arányban a legjobb – érvel a szakember.

 

 

A tengeri hajó utak egy 15-16 emeletes óceánjáró fedélzetén több előnyt és még több újdonságot, valamint élménydömpinget tartogatnak az utazó számára, mint azt ő elsőre elképzelné. Egy 7, 11 vagy 13 éjszakás út során több desztinációt is felfedezhetünk anélkül, hogy ki- és újra becsekkolni kellene több szálláshelyre, hiszen itt csak egyszer kell elfoglalni szobánkat, ami az út során végig kényelmes és komfortos szállásként szolgál. Ráadásul az út ára all inclusive ellátást foglal magában, nincs az az utas, aki végig tudná enni mindazt a hatalmas kínálatot, ami a nap 24 órájában elérhető számára. A teljes ellátáson felül külön fizetni csak azokért a szintén elérhető különlegességekért kell, amit jócskán kínál egy ilyen luxushajó, pl. a tematikus a' la carte éttermek vagy a különféle wellness-szolgáltatások értendők ide.

De hogy mi is az igazi élmény egy ilyen út során? Először is maga az utazás (akár a Földközi-tengeren, akár a norvég fjordok között, akár a Karib-térségben), ráadásul luxuskörülmények között, hiszen a hajó számos – és sok esetben egyedi attrakcióját – mind élvezhetjük az út során. Az MSC-hajóknál ilyen kuriózum például a világhírű Cirque du Soleil társulat előadása. Tárnok Réka arra is felhívja a leendő tengerjárók figyelmét, hogy érdemes már az első nap feltérképezni az óriáshajót, hiszen a szabadidős tevékenységek tárházát kínálja (pl. drótkötélpályák, szörfszimulátor stb.), melyeket sok esetben nem is tudnak idejükbe belepréselni az utasok.

Természetesen az utazás kuriózuma az is – tér ki rá a szakember –, hogy kikötéskor akár egyénileg, akár különböző fakultatív kirándulások révén felfedezhessük a terepet egynapos kirándulás keretében. Gondoljuk csak végig! Két hét alatt majd’ egy tucat desztinációt járhatunk így be, a nap végén elfáradva pedig vár minket a szó szerint keleti kényelem.

Tárnok Réka megemlítette az is, hogy ezekre a hajóutakra cégük szervezett csoportokat is és egyéni vendégeket is küld. A csoportokat mindig magyar idegenvezető kíséri, így nem kell félni az esetleges nyelvi nehézségektől, valamint attól sem, hogyan jutnak el a hajó indulási pontjához.

A beszélgetést itt hallgathatja meg. A műsorvezető Buza Sándor.