A magyar fejlesztésű, Free Power nevű startup ötlete is pontosan innen indult, egy London belvárosában lemerülő telefonnal – mondta a vállalkozás alapítója, Lőrincz Zoltán. A megoldás lényege, hogy a pórul járt turisták, felhasználók egy applikáció segítségével meg tudják nézni, hol van a legközelebbi Free Power töltőpont, ahol ingyenesen fel tudják tölteni a lemerülő telefonjukat.

Természetesen a lemerülés előtti utolsó pillanatokban kell még a töltőpont helyszínéről tájékozódni, utána viszont kellemesen, egy kávé vagy egy ebéd mellett lehet megvárni, amíg ismét üzemképes lesz a telefon. A töltőpontokat ugyanis jellemzően kávézókban, éttermekben helyezik ki – tette hozzá Lőrincz Zoltán.

Díjeső után befektetőkre várnak még

A megoldás meglehetősen újkeletű, 2019-2020-ban indult el a fejlesztés. Hamarosan döntős helyezést és befektetési összeget is nyert a startup a turisztikai innovációk számára létrehozott CheckINN Startup Program keretében. „Jelenleg még befektetőket keresünk, hogy a megfelelő méretben el tudjuk indítani a hálózatot. A próbaidőszak viszont már elkezdődött az eddig csatlakozott partnerekkel” – mondta a startup alapítója.

A megoldás egyik előnye, hogy a töltőpontokon ”három az egyben” töltők állnak rendelkezésre, amelyekkel a piacon elérhető okostelefonok 99 százalékát lehet tölteni, legyen szó iPhone-ról vagy Androidos készülékről. A másik előny, hogy az éttermeknek, kávézóknak is reklámozási felület, ha felkerülhetnek a Free Power alkalmazásába, és emiatt térnek be hozzájuk vendégek. Ez megkönnyítheti a piaci terjeszkedést.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A Free Power alapítójával, Lőrincz Zoltánnal Érczfalvi András beszélgetett.