A technológia évről évre rohamosan fejlődik. Mivel egyre több mindent intézünk digitális formában, így fokozottabb mértékben vagyunk sebezhetőek kiberbiztonsági szempontból. A hackerek ráadásul folyamatosan újabb stratégiákat vetnek be, így valójában senki sem érezheti magát tökéletes biztonságban.

A figyelmetlen felhasználók vannak a legnagyobb veszélyben

Azok, akik körültekintően szörfölnek a weben, sokkal kisebb támadási felületet biztosítanak, mint azok, akik általánosságban véve felületesek. Rengeteg kémprogram létezik, sok ezek közül remekül rejtőzködik, és a háttérben fut nemcsak a számítógépeken, hanem akár az okostelefonokon is, világít rá az IT biztonságban jártas Sybell.

Könnyebben kerülhet kártékony szoftver a telefonunkra, mint hinnénk

A kémprogramok telepítéséhez nem kell fizikailag hozzáférnie egyetlen hackernek sem a célba vett eszközhöz. Ha az interneten rákattintunk egy linkre, amelyet egy rossz szándékú személy küld megtévesztő üzenetben, már áldozattá is válhatunk.

 

Éppen ezért kell ügyelni arra, hogy amikor egy fájl letöltésére készülünk, győződjünk meg, ki a feladó. Sokszor megtévesztő néven írják üzeneteiket a kiberbűnözők, ám az e-mail címük rendre lebuktatja őket. Bankok, hivatalos szervezetek, komoly szolgáltatók soha nem fognak ingyenes levelezőkön keresztül kommunikálni.

Fontos, hogy állítsuk be az okostelefonunkon, hogy csak ellenőrzött forrásból származó alkalmazásokat engedjen telepíteni. Amennyiben ezt elmulasztjuk, akkor nagy kockázatnak tehetjük ki magunkat.

Még az sem érezheti magát biztonságban, aki óvatos

Léteznek úgynevezett zero click támadások, ezek a legveszélyesebb fajták. Az ilyen jellegű offenzívákat távolról indítják a kiberbűnözők egy szöveges üzenet formájában. A kémprogram ezt követően magától települ.

Ez a kibertámadások legalattomosabb formája, hiszen még az elővigyázatos felhasználók is könnyen áldozattá válhatnak. A szakemberek nem túl optimisták: úgy sejtik, hogy jelentős mértékben növekedhet az ilyen jellegű támadások száma a jövőben.

Tényleg senki sincs biztonságban?

Az sajnos tévhit, hogy az online térben garázdálkodók csak a nagyvállalatokat támadják, vagy azok vezetőit. Ilyen offenzívák egyszerű magánszemélyeket is érhetnek. Aki azt hiszi, őt nem érheti baj, az sajnos hamis illúzióban él.

A jó hír az, hogy pár óvintézkedéssel mérsékelni lehet annak esélyét, hogy a kiberbűnözők sikeres támadást indítsanak ellenünk. Egyrészt azokat az alkalmazásokat, amelyeket használunk, mindenképp frissítsük rendszeresen. A hackerek gyakran a szoftverek sebezhető pontját használják ki. A legtöbb program esetében be lehet állítani, hogy automatikusan frissüljön, ha a frissítést felkínálja a rendszer, lehetőség szerint haladéktalanul fogadjuk el.

Ahol lehetőség van rá, érdemes beállítani több faktoros hitelesítést. Ezenfelül legyen folyamatosan naprakész a biztonsági rendszerünk, és időnként futtassunk le egy víruskeresőt is!