A Moderna részvényei hétfő estig majd 98 dollárra emelkedtek arra a hírre, hogy ez az amerikai gyógyszercég is sikeres koronavírus elleni oltástesztről számolt be. Az eddigi közlések szerint az ő vakcinájuk sikerült a legjobban, mert a beoltott páciensek 94,5 százalékánál volt hatékony, vagyis kiváltott pozitív immunreakciót. Egyelőre 95 eset elemzésén vannak túl, és a következő hetekben azt várják, hogy eljutnak ebben 151 betegig, amikor már beadhatják a törzskönyvezési kérelmüket az amerikai gyógyszerfelügyelet, a U.S FDA felé. A végső elemzés azonban még akár két hónapot is igénybe vehet, de az biztos, hogy 30 ezer önkéntest beoltottak vele, és eddig különösebb mellékhatás nem jelentkezett. Egy ilyen, úgynevezett III. kísérleti fázis rendkívül körültekintő előírások mellett zajlik. Nemcsak fiatal, hanem 65 évnél idősebb pácienseket is beoltottak, sőt, fehér, afroamerikai, ázsiai és latin-amerikai emberek is vannak a vakcinával kezelt alanyok között. Az eljárásnak megfelelően volt, akit nem vakcinával, hanem teljesen semleges, semmilyen hatást ki nem váltó oltással kezeltek, hogy ellenőrizzék a placebo hatást.

(Fotó: Kutatómunka a Moderna laboratóriumában)

A beoltott páciensek alig 2,7 százaléka érezte meg az oltás helyét, 9,7 százalék panaszkodott fejfájásra, 8,7 százalék izomfájdalomra, 5,2 százalék ízületi fájdalomra, 4,5 százalék fejfájásra és 4 százalék bármilyen fájdalomra. 2 százalékuknál jelentkezet bőrpír az oltás helyén. Ezek a hatások általában rövidéletűek voltak. A Moderna azt ígéri, ha megkapja a szükséges engedélyeket, akkor az idei év végére 20 millió oltást tud legyártani, és fejlesztésekkel jövőre legalább 500 millió, de akár 1 milliárd vakcina előállítására is képes lesz. Az nem világos, hogy a Moderna vakcinájánál is szükség van-e ismétlő oltásra, mert Pfizer-BioNTech és az orosz cég Szputnyik V névre elkeresztelt szereinél ez a helyzet. Az amerikai-német vakcinánál 7 napnak, míg az orosznál 21 napnak kell eltelnie a két oltás beadása között. Az előbbi 28, míg utóbbi 41 nap múlva ígér védelmet. Az év vége előtt mindkét esetben legfeljebb pármillió oltás legyártását vállalták a cégek. Némi fejszámolással, a világ többi része még sikeres tesztek esetén is csak jövő év második felében reménykedhet a tömeges oltások megkezdésében.

Tárolhatóság és szállíthatóság

A Moderna vakcinája mínusz 20 Celsius fokon 6 hónapig tartható el. Plusz 2 és 8 fok között, ami egy általános, otthoni hűtő, vagy az egészségügyben használt fridzsider belső hőmérsékletével egyenlő, már csak 30 napig tárolható a vakcina. Szobahőmérsékleten tárolva már csak 12 óra alatt fejti ki a hatását. Jó hír, hogy nem kell hozzá semmilyen plusz oldat, vagy kezelési eljárás.

A Pfizer-BioNTech vakcinából jövőre akár 1,3 milliárd adag is lehet, de ezt már mínusz 70 Celsius fokon kellene tárolni, majd felolvasztás után 5 nap alatt fel kell használni.

Az orosz Szputnyik V mínusz 18,5 Celsius fokot is kibír, de azt a Moscow Times-nak nyilatkozó egyik szakértő is hangsúlyozta, hogy állandó hőmérsékletet kell tartani. Egy másodpercre sem lehet ennél fél fokkal sem több.

(Fotó - Moscow Times - Kísérlet a Szputnyik V oltással)

Ebből a pár adatból is látszik, hogy a szállítás és a tárolás lehet a világ számára az igazi kihívás, a rengeteg igény mellett persze. Jó hír, hogy 6 napja a Pfizer-BoNTech készítményére 200+100 millió oltásra szerződést kötött az Európai Bizottság. Ebből valamennyi EU-tagállam, így Magyarország is kaphat, ha indulhatnak az első szállítmányok. A koronavírusból otthon lábadozó Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter pedig 4 napja azt ígérte a Facebook-ra feltett videójában az ígérte, hogy jövő hétre, első európai országként 10 db, orosz kísérleti oltóanyag érkezik majd Magyarországra.

Magyarország az Európai Bizottságon keresztül rendelkezik szerződéssel az AstraZeneca, egyelőre nem működő termékére. Van szerződési ígéret, a Sanofi és a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriások oltásaira is, de ők sem számoltak még be sikeres vakcinakísérletről.