Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke koronavírusos, ezért otthonról, videókonferencia segítségével tartotta meg a kamatdöntő ülésről szóló tájékoztatóját. Itt nézhetik meg a teljes tájékoztatót.

A kamatdöntésről kiadott közlemény elején megjegyezték, hogy Oroszország agressziója Ukrajnában hatalmas szenvedéseket okoz. A gazdaságra is kihatással van Európában és azon túl is. A konfliktus és a vele járó bizonytalanság nagymértékben rontja a vállalati és fogyasztói bizalmat. A kereskedelmi fennakadások nyomán újabb anyag- és termelőeszköz-hiányok alakulnak ki. Az energia- és nyersanyagárak megugrása csökkenti a keresletet, és visszafogja a termelést. A gazdaság várható alakulása döntően függ a konfliktus alakulásától, az aktuális szankciók hatásától és a lehetséges további intézkedésektől. A gazdasági teljesítményt ugyanakkor továbbra is támogatja a gazdaság pandémia válságszakasza utáni újraindulása. Az infláció jelentősen gyorsult, és a következő hónapokban magas marad, aminek fő oka az energiaköltségek meredek emelkedése. Az inflációs nyomás számos ágazatban fokozódott.

A kormányzótanács  úgy ítélte meg, hogy az utolsó értekezlete óta beérkező adatok megerősítették azt a várakozását, miszerint az eszközvásárlási programja alatti nettó eszközvásárlások előreláthatólag a harmadik negyedévben lezárulnak. Előre tekintve, az EKB monetáris politikája a bejövő adatok, valamint a kilátásokra vonatkozó kormányzótanácsi értékelés alakulásának függvénye lesz. A mostani nagy bizonytalansággal jellemezhető helyzetben a kormányzótanács fenntartja a monetáris politika kialakításának opcionalitását, fokozatosságát és rugalmasságát. A kormányzótanács minden olyan lépés megtételére készen áll, amelyet az EKB árstabilitást kitűző megbízatásának teljesítése és a pénzügyi stabilitás biztosításához való hozzájárulás megkíván.

A havi eszközvásárlások értéke áprilisban 40 milliárd euró, májusban 30 milliárd euró, júniusban pedig 20 milliárd euró lesz. A harmadik negyedévre vonatkozó nettó vásárlások az adatoktól függ majd. Az EKB a vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A kormányzótanács döntött arról is, hogy legalább 2024 végéig folytatni kívánja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések újrabefektetését. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát elkerülje. Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével Nagy Károly beszélgetett.