„Az infokommunikációs vállalatok ügyfeleinek fontos tapasztalás volt, hogy igenis bármikor adódhat olyan helyzet, amikor nagyon gyorsan és tömegesen kell újabb és újabb technológiai, informatikai megoldásokat alkalmazniuk fennmaradásuk érdekében. A szolgáltatói oldalnak – így az Invitech-nek – az ilyen igények minél gyorsabb kiszolgálásában kellett elsősorban jeleskedniük és bizonyítaniuk" – utalt vissza a hazai járvány kezdeti időszakára az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese a Budapest Business Journal magazinnak adott interjújában.

Marton László hozzátette: „nagyon sok olyan társaság volt, amelyet nyilvánvalóan meglepett, hogy milyen hirtelen kell a távmunkához szükséges infrastruktúrát biztosítani, és üzletfolytonosságuk fenntartásának technikai feltételeit a gyakorlatban is megteremteni. Ez természetes, hiszen az ideihez hasonló helyzet nemigen volt korábban, és abban óriási szerep hárult az ICT-szektor képviselőire, hogy ügyfeleik igényeire gyorsan reagálva, a lehető legoptimálisabb megoldásokat ajánlják és építsék ki".

Az összes gazdasági szereplő számára tanulság lehet, hogy milyen fontos munkájuk elvégzéséhez a rugalmas, skálázható és tartalékkapacitásokkal rendelkező IT-szolgáltatások igénybevétele, legyen szó akár olyan klasszikus megoldásokról, mint amilyen a vezetékes adatkapcsolat is.

„Azt látjuk, hogy például a táv- és csoportmunkákat segítő alkalmazások, a sávszélesség bővítésével kapcsolatos lehetőségek iránt jóval nagyobb lett az igény, mint korábban. Emellett pedig az olyan szolgáltatások iránt, mint a felhőmegoldások, amelyekkel kapcsolatban sok helyen még a kivárás volt tapasztalható, most növekszik a bizalom. Egyre több cégnél, ahol eddig még korainak tartották a felhőszolgáltatások igénybevételét, most megvizsgálják, hogy tudják ezek a megoldások segíteni a munkájukat, mennyire támogatják üzleti sikereiket" – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Az első hullám azt is megmutatta, hogy az Invitech szolgáltatási portfóliójában ott van minden, ami segíthet a cégeknek a távmunkára való teljes átállásban. Ezt támogatja például a Teams Connect megoldásuk, de a megnövekedett adatforgalomra vagy az otthoni munkavégzés megfelelő IT-biztonságának biztosítására is sok eszközük van. Továbbá adatközponti szolgáltatásaik és felhőmegoldásaik is jól skálázhatóak.

Kiválóan helyt áll a távközlési infrastruktúra

A tavaszi időszakban rekordokat lehetett mérni az internetes adatforgalomban. Voltak időszakok, amikor akár 25 százalékos volt a növekedés a járvány előtti hetekhez képest.

„A hazai hálózat nagyon jól bírta ezt a terhelést, az Invitech saját infrastruktúrája is remekül helyt állt, köszönhetően a korábbi években nagy tartalékokkal megtervezett és kiépített hálózatainknak. Nálunk egyébként nagyon komoly és előrelátó munka folyik a kapacitásbővítések terén, ennek is köszönhető, hogy a hirtelen megugró forgalmi igényeket is ki tudtuk elégíteni. Mi ezt az előrelátó, szinte minden helyzetre felkészülő gondolkodásmódot kívánjuk a továbbiakban is érvényesíteni a hálózatfejlesztéseink terén" – hangsúlyozta Marton László.