Emőd Pál kollégánk az Aranytoll elismerést, mint a MÚOSZ életműdíját, több évtizedes gazdasági újságírói tevékenységért kapta. Saját bevallása szerint a Világgazdaság - akkori becenevén „Zöld Újság” - műhelyében tanulta meg a szakmát, ahol 1972-ben kezdett és egészen 1980-ig dolgozott. "Szerencsém volt, jókor voltam, jó helyen" - mondta ezzel kapcsolatban kollégánk.

Ezután kacskaringós életpálya következett. A Magyra Hírlap gazdasági rovatát két ízben vezette. Egyszer 1992 és '96 között, majd 2001-től 2003-ig. Közben 1996-ban alapító főszerkesztőként jegyezte az Üzleti 7-et, amely a Budapesti Gazdasági Kamara hetilapja volt.

A Népszabadság főmunkatársa volt 1998 és 2001 között, onnan hívta át Kocsi Ilona a Magyar Hírlap főszerkesztője, hogy egy 20 fős gazdasági rovatot szervezzen és vezessen.

A 2003-ban induló Gazdasági Rádióban A Nap Vendége műsort kezdetben hetente kétszer is készítette, később a Trend FM-nél, szintén maradt ennek a műsornak az egyik házigazdája, heti egy alkalommal. Közben főállásban dolgozott a Magyar Távirati Iroda főmunkatársaként 2003 és 2013 között. Ott is maradt a makrogazdasági témák egyik fontos krónikása.

Emőd Pál azzal kapcsolatban, hogy miért érdemes több évtizedig az újságírói pályán maradni, a következőket mondta: "addig lehet ebben a szakmában jól dolgozni, amíg megvan a kíváncsiság. Persze fontos a hitelesség miatt az is, hogy a lényeges számokat emelje ki az ember egy-egy cikkében." Kollégánk fontosnak nevezte azt is, hogy mindig jó csapatokban dolgozott. "A szerkesztőségekben egymástól tanulunk, szerzünk információkat, és kérdezünk, mivel senki sem tud mindent, és korábban még Wikipédia sem volt" - árulta el hitvallását Emőd Pál. Kollégánk persze fontosnak nevezte azt is, hogy megfelelő kapcsolati tőkével rendelkezzen az ember.