Csökkenteni próbálja egészségügyi kiadásait a magyarok nagy része. A Prémium Egészségpénztár saját ügyfelei között végzett felmérése alapján sokan az inflációs helyzet miatt mondtak le bizonyos magán-egészségügyi szolgáltatásokról, és inkább állami intézményeknél próbálnak meg elvégeztetni bizonyos vizsgálatokat. Sokan spórolnak a vitaminokon és a táplálék-kiegészítőkön is. Váradi Péter, a társaság vezető stratégiai tanácsadója arról is beszélt, hogy a pénztári tagok száma az anyagi nehézségek ellenére folyamatosan emelkedik. Némedi Kincső interjúja.

Martin-Kovács Miklós külgazdasági szakújságíró az elektromobilitásról és az amerikai autószektor önvezető fejlesztéseiről is beszélt, de a tengerentúli körképből Donald Trump sem maradhatott ki.

Hogyan reagált az aranypiac a Jackson Hole-i konferenciára és a Fed-elnök beszédére? A többi között erről is kérdeztük Schmidt Kálmánt, az Aranypiac.hu Kft. ügyvezetőjét.

Nem emberi tevékenység eredménye a Békés vármegyében történt földrengés – állítja a Trend FM által megkérdezett szakértő. Szarvas-Kondoros-Mezőberény és Gyomaendrőd térségében egy hét alatt 100 fölötti fölrengést tapasztaltak. Habár az erősséggel nincs probléma, ugyanis néhány évtizedenként történik ilyen Magyarországon, a rengések mennyisége egyáltalán nem jellemző itthon. A szeizmológus szerint nem klasszikus földrengés történt, ezért felmérik, hogy pontosan mi történt és mi várható földtani szempontból. Gyarmati Anettet Maurer Fruzsina kérdezte.

A gazdasági növekedésnek le kell állnia, ha zöldebb akar lenni a világ, nyilatkozta a Trend FM-nek Pogátsa Zoltán közgazdász. Szerinte a kapitalizmus rendszerében maradva nem lehet tenni a klímaváltozás ellen. Arról is beszélt, hogy a változtatás globális szinten kell, hogy elkezdődjön, amit elsősorban az energiafaló nagyhatalmak tudnak kezdeményezni. A riporter Némedi Kincső.

Újabb közös hadgyakorlatot tart az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg, mindeközben az észak-koreaiak azzal fenyegetőznek, hogy válaszul harctéri, taktikai nukleáris fegyvereket telepítenek az egységeikhez. Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor szerint a térség közelebb került egy nukleáris háborúhoz.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint az elmúlt két-három év során egy újabb hidegháború bontakozott ki és a hagyományos kelet-ázsiai szövetségi rend megerősödött, felsorakozott egymás mellett Oroszország, Kína és Észak-Korea, a másik oldalon pedig megvalósult az Egyesült Államok nagy vágya: a Dél-Koreával és Japánnal kötött hármas szövetség. A szakértő szerint valamennyi szereplő sokat tanult az orosz-ukrán háború tapasztalataiból, ezért tényleges fegyveres konfliktusra nem kell számítani. Csoma Mózessel Maurer Fruzsina beszélgetett.

A gazdasági visszaesés oka a magas infláció, és az amiatt visszaeső fogyasztás, ez is arra utal, hogy az inflációt kell letörni a gazdasági növekedés beindításához – mondta az újabb 100 bázispontos kamatcsökkentés után az MNB alelnöke. Virág Barnabás szerint a harmadik negyedévben már újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, de ehhez további pénzromlást csökkentő lépések szükségesek. Az első számú „közellenség” továbbra is az infláció marad – fogalmazott az online sajtótájékoztatón. Nagy Károly összeállítása.

A Reggeli Monitorban a tőzsdenyitásról ezúttal Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető makrogazdasági elemzője adott egy gyors pillanatképet.

Az MNB az elmúlt időszakban látott sormintát követve, ismét 100 bázisponttal csökkentette az irányadónak számító, egynapos betéti eszköz kamatát. Bár szeptemberben kivezetheti a testület a tavaly októberben bevezetett rendkívüli, ideiglenesnek szánt monetáris politikai eszközt, de a keddi ülés mégsem a lényegesen alacsonyabb kamatokban reménykedők optimizmusát táplálta. A döntésről az Erste makrogazdasági elemzőjét, Nagy Jánost kérdeztük.

A műsorban zárásként az Alteo második negyedéves gyorsjelentéséről és a hazai megújuló energiapiaci helyzetről Miró József, az Erste vezető elemzője beszélt.