Európai uniós oltalmat kapott a Nógrád vármegyében főzött Borzag pálinka. A szinte bármilyen talajon megélő gyalogbodza bogyójából csak Nógrádban készül szeszesital. A különleges íz-és illatvilágú pálinka már Mikszáth Kálmán egyik regényében is feltűnik. A Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület elnöke abban bízik, hogy a borzagot egyre többen megismerik majd. Becskereki Tamással Németh László beszélgetett.

Jó szezont zárhat a kis sörfőzdék többsége, annak ellenére, hogy a hűvösebb nyári napok jelentős forgalomcsökkenéssel jártak. A Kisüzemi Sörfőzdék Szövetségének elnöke elmondta, a fesztiválszezon kifejezetten erős volt, és a korábbi évekkel ellentétben egyre több fesztiválra engedik be a kis gyártók termékeit.

A romló gazdasági körülmények és a mintegy 20 százalékos áremelkedés ellenére, a fogyasztók keresik a kézműves söröket. Igaz, a tavalyi energia-árrobbanást több kisgyártó nem élte túl, a többiek viszont megerősödtek, tette hozzá Gyenge Zsolt. Lakatos László interjúja.

A cégek számában is visszatükröződik az építőipar nehéz helyzete Magyarországon. Júliusban 100-zal kevesebb vállalkozás működött a szektorban, mint egy hónappal korábban. A visszaesés az alacsony cégalapítási kedvnek, és a nagyjából 400 új felszámolási eljárásnak tudható be – mondta az Opten céginformációs szakértője. Alföldi Csaba hozzátette: az ágazat szereplői különösen az állami megrendelések csaknem 3000 milliárd forintos csökkenését, valamint a lakásépítések 25 százalékos visszaesését tekintik aggasztónak. Lakatos László interjúja.

Lassan egy nagyvárosnyi magyar dolgozik Ausztriában. A jobb megélhetés miatt a Lajtán túlra induló honfitársaink száma megelőzi az ázsiai és az afrikai betelepülőkét is. A Friisberg and Partners alapító partnere szerint a magyarok többsége ingázik az otthona és a munkahelye között, ugyanakkor egyre több fiatal képzeli el külföldön a jövőjét, ami érzékeny veszteség lehet a hazai gazdaságnak. Zalai Mártonnal Németh László beszélgetett.

Argentína meghívót kapott a BRICS-országok szervezetéhez, az ellenzék ezt nem támogatja, az IMF-függőséget vajon ez hogyan befolyásolhatná? A többi között ezekről kérdeztük Vogel Dávid Latin-Amerika szakértőt.

A múlt hét egyik fő eseménye a Jackson Hole-i szimpózium volt. A konferencia és Jerome Powell Fed-elnök üzeneteinek az értékelésére kértük Blahó Leventét, a Raiffesien Bank elemzőjét.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek repítették az amerikai S&P 500-at és a Nasdaq-ot az első hét hónapban. Az SPB Privátbankára szerint az olyan társaságok, mint például az Nvidia, túlértékeltek a tőzsdén, annak ellenére, hogy valós piaci teljesítménnyel és ígéretekkel rukkolnak elő.

Láng András arról is beszélt, hogy mennyire hasonlít a jelenlegi AI-jelenség a '90-es évek végére jellemző dotcom-lufihoz. A szakértővel Emőd Pál beszélgetett.

Kriptodevizásított állampapírok, részvények, avagy hagyományos befektetések a blokkláncon. A Trend FM kérdéseire Eidenpenz József, az Mfor-Privátbankár újságírója válaszolt, aki az Andok lejtőiről jelentkezett be.

Az interjú folytatásában szó volt a perui árakról, bérekről és a feketegazdaságról, és arról, hogy míg az élelmiszerek, szolgáltatások harmadába, sőt hatodába kerülnek itt, de alacsonyak a fizetések, és a számlaadás, adófizetés elmaradása is „normális” jelenség.

Két párizsi olimpiai kvótát is szerzett Magyarország a korábbi laser, jelenleg ILCA-hajóosztályban a hágai világbajnokságon. Érdi Mária világbajnokként, Vadnai Jonatán pedig sok megpróbáltatással a háta mögött mondhatja el magáról, hogy megszerezte az ötkarikás játékokon való indulás jogát. A két versenyzőt nemcsak a vb-ről és a kvótaszerzésről, hanem párizsi, pontosabban marseille-i terveikről is kérdezte Imre Lőrinc.