Az innovációkat nemcsak létre kell hozni a magyar gazdaság versenyképessége érdekében, hanem meg is kell óvni azokat a piacokon. A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára szerint ezért is fontos az iparjogvédelem, hozzátéve, hogy a magyar kkv-k 2,5 százaléka szabadalmaztat évente, szemben a lengyel 4,5 százalékkal és a cseh 7 százalékkal. Bódis László arról is beszélt, hogy szeptember közepén jelenik meg az a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program pályázat, amelynek társadalmi egyeztetése a héten zárul. Lakatos László interjúja.

Néhány hét alatt jelentősen nőtt a magyar állampapírok iránti hazai kereslet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium adatai szerint. A Bankmonitor pénzügyi elemzője azt hangsúlyozza, hogy a kormányzat intézkedéseivel a belső eladósodást ösztönzi, ami stabil környezetet teremthet a költségvetésnek. A hazai befektetők a korábbiakhoz képest tudatosabban intézik pénzügyeiket. Fülöp Norbert Attilát Németh László kérdezte.

A „Pénzügyekről érthetően” rovatban Fertig Balázzsal, az MBH Bank onboarding igazgatójával beszélgettünk a hazai és nemzetközi munkaerőpiaci trendekről. Kitértünk arra is, hogy a globális szektorban milyen hullámokat vetnek a nagy techóriások tömeges elbocsátásai, de elemeztük a hazai béremelési tendenciákat, béralkukat is – mi jellemző mostanság az állásinterjúkon, munkahelyeken.

A Wagner-csoport végét jelentheti Jevgenyij Prigozsin halála, ezt mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója a Reggeli Monitorban. Anton Bendarzsevszkij szerint valószínűleg az oroszok álltak a repülőgép megsemmisítése mögött. Ha azonban bebizonyosodik, hogy egy belső robbanószerkezetet csempésztek fel a gépre, akkor vélhetően valamilyen ukrán szervet fognak megvádolni az oroszok a merénylettel. A szakmai igazgató úgy véli, a frontra nem, az orosz belpolitikára viszont lehet hatása Prigozsin halálának.

Indiai leszállóegység landolt először sikeresen a Hold déli pólusán. Az ázsiai országnak sikerült az, ami az év során Oroszországnak és az Egyesült Államoknak nem, emelte ki a PuliSpace vezetője. A Hold eddig ismeretlen területén a landolás azért létfontosságú, mert a tudósok úgy vélik, a déli pólus vízjeget tartalmaz, amelyből a későbbi küldetések sikeréhez elengedhetetlen oxigén és hidrogén nyerhető – tette hozzá Pacher Tibor. Maurer Kristóf interjúja.

Salát Gergely Kína-kutató, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója a Dél-Afrikában zajló BRICS-csúcsról, valamint arról is beszélt, hogy miért kéri rengeteg ország a felvételét a feltörekvő gazdaságok csoportjába.

A nyári változékony időjárás a görögdinnye-termelőket sem kímélte. Az ingadozó mennyiségi mutatók nem ígértek túl sok jót, de a szezon végére a kép összességében pozitív – véli a szakember. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke hangsúlyozta: a jelenlegi kánikulában jobban fogy a magyarok egyik kedvenc gyümölcse. Göcző Mátyással Németh László beszélgetett.

A tőzsdenyitásról, az Nvidia gyorsjelentéséről és annak piacmozgató hatásairól Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdezte Nagy Károly.

A magyar fiatalok harmada már az egyetemi évek alatt kiég a folyamatos teljesítménykényszer miatt. Egyre több az elvárás, verseny az ösztöndíjakért, intenzív koncentráció. A diákok egyre gyakrabban érzik magukat demotiváltnak a felsőoktatásban, amin a koronavírus-járvány tovább rontott – mondta az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa. Karner Orsolya szerint a kiégésen gyakran az segít, ha a hallgatók tanulmányaik mellett munkát vállalnak. Maurer Kristóf interjúja.

Recesszióhoz vezethet az Európai Unió két legnagyobb gazdaságának második féléves visszaesése – fogalmazott az ING Bank vezető elemzője. Az S&P Global kutatóintézet augusztusi beszerzési menedzser indexe a teljes euróövezetet tekintve stagnált, Franciaországban és Németországban azonban ismét csökkent. Utóbbiban 2020 májusa óta nem voltak ilyen rosszak a kilátások. Virovácz Péter szerint az is meglepetés, hogy a két gazdasági óriás gyenge teljesítményének ellenére a második negyedévben az euróövezet gazdasága még tartotta magát.

Időben is hatékony megoldást kínál a belső lelki konfliktusok megoldására és ezzel számos helyzet megfelelő kezelésére egy új magyar konzultációs módszer. Az ultrarövid terápiát alkalmazó szakemberek nem tudnak minden problémán segíteni, de támogatásuk kellő lendületet tud adni azoknak, akik elakadtak akár magánéleti, akár üzleti kérdésekben. A részletekről a módszer kiemelt konzulensét, Láng Beát Németh László kérdezte.