A decemberi számok hasonló pályán mozogtak, mint az egész éves adat. Ez alapján 29 ezres növekedést mértek, így a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 74,8 százalék lett 2023-ban, amely 0,4 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest.

A Gránit Alapkezelő senior makrogazdasági elemzője hangsúlyozta: érdekes jelenség figyelhető meg a hazai munkaerőpiacon, ugyanis a foglalkoztatottak számának növekedése mellett a munkanélküliek száma is nőtt tavaly. Regős Gábor elmondta, hogy ennek ellenére nem beszélhetünk jelentős munkaerő-tartalékról idehaza, ez viszont további nehézségeket jelenthet a hazai cégeknek.

A szakértő arra számít, hogy idén a gazdasági növekedés be tud indulni, „már lesz egy szemmel látható bővülés”, ami kihat a munkaerőpiacra is. Úgy véli, az uniós források csordogálásnak, illetve a kamatkörnyezet javulásának köszönhetően új erőre kaphat az építőipar, és elindulhatnak újabb céges beruházások is. A munkaerő iránti kereslet emiatt is növekedhet, de kérdéses, hogy milyen mértékű lesz, illetve, hogy a kínálat mennyire tud ezzel lépést tartani. Maurer Kristóf interjúja.