Vogel Dávid hozzátette, hogy a 100 százalék fölötti infláció mértékének enyhítése végett hozták érvénybe az új bankót. A peso folyamatosan veszít értékéből az amerikai dollárral szemben, ami további problémákat vet fel az ország gazdaságának szempontjából.

Eddig a legnagyobb névértékű bankjegy a 2017 novemberében bevezetett 1000 peso volt. A hivatalos árfolyamon ezért mintegy 3,95 eurót (1480 forint) adnak, a feketepiacon az átváltási arány ennél sokkalta rosszabb, ott mindössze 1,90 eurót ér.

Az argentinoknak még a viszonylag kisebb vásárlásokhoz is nagy köteg papírpénzre van szükségük. A központi bank pedig alig képes lépést tartani az igényekkel. Legutóbb Franciaországtól és Máltától kértek segítséget új bankjegyek nyomtatásához.

A 2000 peso névértékű bankók azonban aligha fognak enyhülést hozni, tekintettel arra, hogy a dél-amerikai ország a legmagasabb inflációs rátájú államok közé tartozik. Argentína jelenlegi gazdasági helyzetéről Berla Attila készített interjút. Hallgasson bele a Reggeli Monitor műsorunkba!