Hszi Csin-ping miután letette a hivatali esküt arról is beszélt, hogy az országra egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Államok irányából. Az elnök a kormányzati struktúra mélyreható átszervezését is megkezdi, és döntött arról is, hogy meg kell erősíteni és korszerűsíteni a hadsereget.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a kínai fegyverkezés hátterében egy amerikai támadástól való félelem áll. Salát Gergely Kína-kutatóval Lakatos László beszélgetett.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) szombaton megszavazta Li Csiang kínai miniszterelnök kinevezését, és az elnök közeli bizalmasának tartott politikust rögtön be is iktatták hivatalába.

A kínai parlament vasárnap hagyta jóvá az új miniszterelnök által beterjesztett kormánynévsort, amelyben a védelmi tárca egy amerikai szankciókkal sújtott politikusé lett, viszont az állam- és a közbiztonsági miniszter, a külügy-, az igazságügyi, a kereskedelmi és a pénzügyminiszter, valamint a központi bank elnöke ugyanaz marad, mint aki eddig volt.