Az M1-es autópálya Herceghalomhoz közeli szakaszán történt, több mint 40 gépjárművet érintő balesetben 29 felnőtt és 10 gyerek megsérült, egy férfi pedig életét vesztette. A tragédiát okozó porfelhőt a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke mikroklimatikus tényezőnek nevezte, amire előre nem lehet számítani. Kovács Kázmér szerint a balesetet elszenvedők kárát valószínűleg megtérítik a biztosítók, azonban egyelőre még semmi sem jelenthető ki biztosan.

Hétfő délután a Magyar Biztosítók Szövetsége közölte: rendkívüli előleget nyújtanak a biztosítók a szombati tömegszerencsétlenség érintettjeinek.

Hozzátették: a sajtóban hétfőn a tömegszerencsétlenség kapcsán olyan hírek terjedtek el, hogy mivel a felelősség kérdése esetleg nem lesz megállapítható, így könnyen lehet, hogy csak azoknak fizetnek, akiknek volt cascójuk is. Ezzel szemben a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a szombatihoz hasonló katasztrófák kezelését illetően, és a mai napon aktiválta is erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását.

Ennek értelmében a társaságok nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem megkezdik a kártalanítást. A tömegszerencsétlenségben érintettek kárigényeiket saját gépjárműveik biztosítóinál vagy a MABISZ-nál jelenthetik be.

A jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, mikor érkeznek be a biztosítókhoz a szükséges rendőrségi igazolások. A tömeges kár rendezésének szabályozása szerint, ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé.