A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint minden eddiginél nagyobb bevételt hozott az útdíjak tekintetében a tavalyi év. Több mint 452 milliárd forint folyt be a teher- és a személygépjárművek úthasználata után.

A hazai útdíjbevételek csaknem négyötödét a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő teherjárművek után befolyt útdíj adja. A NÚSZ adatai szerint a megtett úttal arányosan fizetendő e-útdíj-bevétel a tavalyi évben meghaladta a 355 milliárd forintot. Ez az összeg 12 százalékkal magasabb az előző évi adatnál. A megszolgált útdíj több mint 54 százalékát külföldi felségjelzésű 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek után fizették be.

A használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő járművekre soha nem vásároltak még annyi matricát a közlekedők, mint 2022-re. Csaknem 15,1 millió darab e-matrica kelt el, összesen majd 97 milliárd forint értékben.  Az elmúlt évek tendenciáját tekintve elmondható, hogy a pandémia kezdete óta most először vett több pályamatricát az utazóközönség, mint a világjárvány előtti utolsó évre, 2019-re.

A típusokat tekintve a hazai autósok körében népszerű éves országos autópálya-matricából 584 ezer darab fogyott a tavalyi évre, 14 százalékkal több, mint 2021-re. A megyei matricákból több mint 2,4 millió darab kelt el 2022-re, bő 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Előbbi típusú vignetta 90 százalékát, utóbbinak pedig 97 százalékát vásárolták magyar felségjelzésű járműre 2022-re.

A Pest megyei vignettákból kelt el a legtöbb

Ezekből mintegy 1,3 millió darab fogyott a 2022-es évre. A második legnépszerűbb megyei matrica a Fejér megyei volt, amiből közel 287 ezer darabot vásároltak. A harmadik helyen pedig Győr-Moson-Sopron megye áll, bő 186 ezer darab elkelt vignettával. Darabszám tekintetében a legnagyobb növekedést a Fejér (+ 28,6 ezer db), a Pest (+ 25,2 ezer db) és a Borsod-Abaúj-Zemplén (+ 24,1 ezer db) vármegyére érvényes jogosultság érte el.

A legnagyobb bevételt hozó, külföldi utazóközönség körében népszerűbb heti (10 napos) matricatípusból csaknem 9,3 millió darab fogyott a tavalyi esztendőre, 16 százalékkal több, mint 2021-re. A külföldiek körében szintén kifejezetten népszerű havi vignettából pedig 2,8 millió darab fogyott tavaly, körülbelül 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A heti vignettából mintegy egymillió, a havi matricából pedig éves szinten 200 ezer darabbal vettek többet külföldi honosságú gépjárműre a tavalyi évre.