A magyarországi biztosítási piac meghatározó szereplőjévé válik a Waberer's Csoporthoz tartozó Gránit Biztosító azzal, hogy többségi tulajdont szerez a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat 100 százalékos tulajdonában lévő Gránit Biztosító Zrt. ugyanis július 8-án adásvételi szerződést írt alá a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. kétharmados – 66,925 százalékos – részesedésének megvásárlásáról.

Az ügylet lezárása az adásvételi szerződésben meghatározott feltételek teljesülése, a hatósági engedélyek és eljárások után, 2024 őszén várható. Az akvizíció szorosan kapcsolódik a Waberer's Csoport 2027-ig szóló stratégiájához, melynek egyik fontos célja, hogy a cégcsoport tovább terjeszkedjen a magyarországi biztosítási piacon.

A 2008-ban Wabard Biztosító Zrt. néven alapított Gránit Biztosító Magyarország a biztosítási piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A társasága Gránit Bankkal kötött stratégiai együttműködési megállapodásának köszönhetően a digitális pénzintézet szakmai hátterére is építhet a piaci pozíciójának erősítése érdekében.

Sokkal szélesebb lesz a paletta

„A Waberer's Csoport még tizenhat évvel ezelőtt lépett be a biztosítási piacra a saját logisztikai flottájának hatékony biztosítása céljából. Ezt követően kezdett piaci ügyfelek részére haszongépjármű, majd személyautó biztosítási termékeket értékesíteni, és ért el pár év alatt Top5-ös helyezést a KGFB szegmensen belül. A mostani akvizícióval a társaság célja, hogy a jelenleg sikeres, de fókuszált biztosítási tevékenységét tovább diverzifikálja, és komolyabb szereplővé léphessen elő a teljes magyarországi biztosítási piacon" – mondta a Posta Biztosítók felvásárlásáról Barna Zsolt, a Waberer's International elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfólióval. A mostani tranzakcióval a Waberer's a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben. Továbbá a nem életbiztosítási piacon mostaninál szélesebb ügyfélkört érhet el. A Posta Biztosítók hálózatán keresztül ráadásul sokkal több – fizikai – helyen, fiókban tud megjelenni a társaság, így olyan településeken, térségekben is elérhetőek lesznek a Gránit Biztosító szolgáltatásai, ahol eddig kevésbé volt jelen a vállalat.

„A Gránit Biztosító integrációja a Posta Biztosítókkal lehetőséget teremt számunkra, hogy tovább fejlesszük szolgáltatásainkat. Ezzel az akvizícióval célunk nemcsak a piaci részesedés növelése, hanem az ügyfélélmény további javítása is. A Posta Biztosítók széles körű fiókhálózatának és tapasztalatának köszönhetően még hatékonyabban tudunk megfelelni az egyedi ügyféligényeknek" – tette hozzá Erdélyi Barna, a Gránit Biztosító igazgatóságának elnöke.

A Waberer's Csoport célja, hogy a tranzakció lezárását követően a Magyar Postával, mint társtulajdonossal és stratégiai partnerrel szoros együttműködést alakítson ki azzal a céllal, hogy a meglévő termék-, és értékesítési csatornákban lévő szinergiákat kihasználva meghatározó piaci részesedést szerezzenek a teljes magyarországi biztosítási piacon. Ez pedig hozzájárulhat a társaság értékeltségének növekedéséhez, valamint a jövedelmezőség bővüléséhez.