- Továbbra is magas a munkanélküli segélyért fordulók száma az Egyesült Államokban. A héten ismét több mint 2 millió ember veszítette el az állását az adatok szerint. Ezzel a tartós munkanélküliek száma 25 millióra növekedett.

-Itthon is aggasztóak a munkanélküliségi adatok. Csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal a vártnál korábban közölt néhány adatot, amelyek alapján áprilisban 64 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, ezzel a munkanélküliségi ráta meghaladja a 6%-ot.

Erősödéssel próbálkozik a forint

Gyenge szinteken kezdte a hetet a forint euróval szemben jegyzett árfolyama, de a hét vége felé ismét erősödésnek indult. Hétfői napon járt legmagasabban, 354,60 jelentette a heti csúcsot. Kedden jelentős csökkenést mutatott be, ami a szerdai stagnálás után csütörtökön újra folytatódott. Így 348 alatt is jártunk, és jóval 350 alatt tudott zárni az árfolyam, ami teret nyithatott volna további erősödésnek. Azonban ehelyett pénteken ismét felfelé indultak el a jegyzések, és jelenleg 349,50-en állnak.

A dollár a hétfői napon nagyot gyengült a főbb devizákkal szemben, amit aztán folytatott is a hét során. Csütörtökön euróval szemben 1,10 felett is járt az árfolyam, azonban pénteken úgy tűnik erőre kap az amerikai fizetőeszköz. Az USD/HUF árfolyam a hét elején nagyot csökkent 327,70-ről 318,70-re, ami ki is tartott egészen péntekig, azonban ismét felfelé szökik a devizapár árfolyama, jelenleg 320,50-nél ingadozik.

Gyengélkedő vendéglátás és kiskereskedelem

A KSH közzétette a kiskereskedelmi és vendéglátás adatait, amelyek cseppet sem meglepő módon jelentős visszaesést mutatnak. Bár a kiskereskedelemben március elején még a felhalmozásból adódó többlet mutatkozik, áprilisra bezuhant a forgalom. Májusban picit javult a helyzet, de csak a korlátozás feloldásával indulhat el ismét a fogyasztás. Az a szektor, ami rekordforgalmat bonyolított ez idő alatt, természetesen az internetes kereskedelem.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.