A texasi székhelyű magáncég leszállóegysége a landolást követően csak gyenge jelet küldött, de Tim Crain, a küldetés vezetője megerősítette, hogy megtörtént a leszállás, és az űreszköz a Hold felszínén áll.

Steve Altemus, az Intuitive Machines vezérigazgatója szintén sikeres leszállásról számolt be.  A vállalat azt nem közölte, hogy a tervezett helyszínen, a déli pólusnál landolt-e a holdjáró, de azt bejelentették, hogy két órával a leszállás után elkezdte az adatok küldését.

Az Egyesült Államok utoljára 1972-ben, a NASA Apolló-programjának idején landolt a Föld körül keringő égitesten. Az Intuitive Machines az első amerikai magánvállalat, amely leszállást hajtott végre. Januárban az Astrobotic Technology amerikai magánvállalat kísérlete kudarcot vallott, leszállóegysége visszazuhant a Földre. Bill Nelson, a NASA igazgatója gratulált a sikeres landoláshoz.

A Holdra szállást feszült órák előzték meg, mert meghibásodott a leszállóegység lézeres navigációs rendszere, ezért az űreszköznek még egy kört kellett tennie az égitest körül, és a repülésirányítás a NASA kísérleti lézerrendszerét aktiválta a landoláshoz.

Az Odysseus leszállását a déli pólus közelében, sziklák és kráterek szabdalta felszínen, egy viszonylag sík helyszínen tervezték, a Malapert kráternél. A helyszín azért vonzó, mert a kráterekben jég vagyis fagyott víz lehet.

A landolás után csaknem 15 perccel jelentette be a repülésirányítás, hogy fogja az Odysseus gyenge jeleit. A napenergiával működő leszállóegység a tervek szerint egy hétig működik, addig, amíg be nem áll a hosszú holdi éjszaka.

A 4,3 méter magas, hatlábú, karbonszálból és titánból épített Odysseus a NASA hat kísérletét vitte magával. Az amerikai űrhivatal 118 millió dollárral támogatta a magáncéget a leszállóegység megépítésében, az Artemis Hold-program részeként.

Az Intuitive Machines leszállóegységével a Columbia Sportswear is elküldte a Holdra legújabb sportruházati anyagát, a szobrász Jeff Koons 125 mini holdfiguráját, az Embry-Riddle Aeronautical University pedig a leszállóegységről készülő képek rögzítésére szolgáló kamerákat.

Januárban egy japán magán űrvállalatnak sikerült landolnia űreszközével az égitesten.