A Magyar Bankszövetség és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az előzetesen meghatározott menetrendnek megfelelően abban állapodtak meg, hogy 2024. január 1-től kezdődően az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke (THM-re vonatkozóan) az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra, az új vállalati hitelek esetében pedig egyszámjegyűre, 9,9 százalékra csökken.

Ezzel mind a családok, mind pedig a vállalkozások számára 10 százalék alatti hitelkamatok válnak elérhetővé, amely akár több millió forintos megtakarítást is jelenthet számukra a korábbi kamatszintekhez képest.

Az MBH Bank a Magyarországon működő hitelintézetek körében októberben az elsők között vállalta, hogy az önkéntes kamatplafon mentén kínálja a lakáshiteleit és a vállalati forgóeszközhiteleit. Jövő januártól pedig tovább csökkenti a hitelintézet a jelzáloghitel-kamatok mértékét az új kamatplafonhoz igazodva. A vállalati forgóeszközhitelek esetében is így járnak el.

„Folyamatosan bővül a hitelezésben a kínálatot támogató eszközök köre, mint például az önkéntes kamatplafon bevezetése. Ezeknek köszönhetően 2024 a jelzáloghitelezés fellendülésének első éve lehet, amelyre megközelítőleg 940 milliárd forintnyi új jelzáloghitel-volumen prognosztizálható a piacon. Fontos számunkra, hogy megfizethető hitelkonstrukciókkal álljunk ügyfeleink rendelkezésére, hogy minden élethelyzetre megfelelő megoldást kínáljunk, ezért januártól bankunk a csökkentett kamatplafon szerint nyújtja hiteleit. Bízunk benne, hogy minél többen élnek ezzel a lehetőséggel és így hozzájárulhatunk a hitelezés fellendüléséhez és a gazdasági növekedés újraindításához" – mondta Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.