December 4-én rendezték meg a Budapest Climate Summit 2023 nemzetközi konferenciát. Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese a rendezvényen elmondta, hogy a bank ESG-tevékenységének következő szintjeként meghirdetnek egy éveken átívelő, komplex ESG-programot. A pénzintézet a program keretén belül három meghatározó vállalást tett: a biodiverzitás megőrzését, a dekarbonizáció elérését, illetve a zöld hitelezési célok megvalósítását tűzték ki célul.

Első vállalásként a biodiverzitáshoz kapcsolódó célok megvalósításához az MBH Bank együttműködésre lépett az Agrárminisztériummal, Magyarország 10 nemzeti parkjának támogatása céljából. A partnerség során a következő években olyan átfogó biodiverzitást megőrző programok kidolgozását kezdik meg a partnerek, amellyel a legnagyobb mértékben hozzájárulhatnak az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

„Az MBH Bank 2022-ben elfogadott ESG-stratégiájának öt pillére mentén alkottuk meg a „Fenntartható Jövő Bankja" programot. A kidolgozás során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a programban tett mind a három vállalásunkkal hozzájárulhassunk a hazai klímacélok eléréséhez. Éppen ezért 100 százalékosan magyar tulajdonú bankként nagy jelentőséggel bír számunkra a Magyar Nemzeti Parkokkal közös együttműködés" – mondta Puskás András. A Nemzeti Parkokat 30 millió forinttal támogatják a jövő évi ESG költségvetés szerint.

A második vállalásként meghatározott dekarbonizációs célok megvalósítása érdekében a vállalat 2024-ben a magyar tulajdonú bankok közül elsőként, a nemzetközileg elismert Science Based Targets Initiative kezdeményezés aláírója lesz. Ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy nemzetközileg, tudományos alapon validáltassa szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését. A pénzintézet a közvetett és a közvetlen kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseinek célja, hogy minél hamarabb Net Zero, azaz közel nulla károsanyag-kibocsátású intézetté válhasson.

A harmadik vállalás a zöld hitelezés fellendítését célozza meg: az elhatározás mentén az MBH Bank olyan számlacsomagokat kíván létrehozni 2024 első negyedévében, amelyek lakossági és vállalati oldalon egyaránt a biodiverzitásra és az ökoszisztéma kihívásaira irányítják a figyelmet. A zöld számlavezetési termékekből származó támogatást az erdők, fajok, és hazánk vizeinek védelmére, a biodiverzitás megóvására, valamint a hulladékgazdálkodás elősegítésére használják fel.

Dr. Nagy István agrárminiszter és Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese

A bankcsoport mindemellett újabb zöld hiteltermékek bevezetését tervezi a zöldhitelezés fellendítése érdekében. A zöld hiteleinek arányát 2024 végére legalább 4 százalékponttal növelik a zöld termékfejlesztési program által.

Intézkedések a környezet védelméért

Az elmúlt másfél évben a pénzintézet jelentős lépéseket tett az ESG célok megvalósítása érdekében. Idén elkészült a bank második fenntarthatósági jelentése a nemzetközileg elfogadott GRI sztenderd szerint, valamint létrejött a bank Zöld Finanszírozási Keretrendszere. Ez utóbbi lehetőséget biztosít arra, hogy a zöld kötvények kibocsátása és a források zöld hitelbe történő kihelyezése nemzetközileg elfogadott keretek között valósulhasson meg. Továbbá idén két ESG-minősítő intézethez nyújtott be értékelési kérelmet a társaság.

Az intézkedés kiemelt célja, hogy 2024-ben a jelenlegi egy helyett összesen négy ESG-értékeléssel rendelkezzen a bankcsoport. Az MBH Bank által elért jelentős eredmények között szerepel a Net Zero Banking projekt elindulása, amelynek keretén belül nemcsak a saját és közvetett (Scope 1 és 2) üvegházhatású gázkibocsátást határozta meg, hanem a magyar tulajdonú bankok közül elsőként kívánja nyilvánosságra hozni a finanszírozott portfóliója Scope 3 kibocsátását is.