A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 1,7 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.

Augusztusban és júliusban is 2,2 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.
A brit jegybank inflációs célja 2 százalék. Az elemzői előrejelzések 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre.

Az 1,7 százalékos éves összevetésű szeptemberi infláció több mint három éve nem mért mélypont. Legutóbb 2021 áprilisában volt ennél alacsonyabb a brit inflációs ráta: abban a hónapban 1,5 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal a szeptemberi inflációról szóló szerdai ismertetésében kiemelte, hogy a váratlanul nagymértékű múlt havi lassulás fő tényezője a közlekedési ágazat volt, amelynek átlagos árszintje az elmúlt egy évben 2,4 százalékkal csökkent.

Az ágazaton belül – a repülőjegyárak jelentős szezonális csökkenése mellett – az üzemanyagok ára is markánsan visszaesett éves összevetésben.

Az ONS szerdai kimutatása szerint a motorbenzin literenkénti kiskereskedelmi átlagára az augusztusi szintről 5,5 pennyvel 1,368 fontra (657 forintra), a dízelüzemanyagoké 6 pennyvel 1,418 fontra (681 forintra) csökkent.
A statisztikai hivatal számításai szerint ez azt jelenti, hogy a motorüzemanyagok szeptemberben átlagosan 10,4 százalékkal voltak olcsóbbak az egy évvel korábbi kiskereskedelmi árszintnél.

A brit infláció immár mélyen a korábbi hónapok kiugró ütemei alatt jár. A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében 11,1 százalékon – 41 évi csúcson – tetőzött.

A Bank of England a korábbi időszak kiugróan magas inflációjának környezetben 2021 decemberétől - 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva – 14 kamatemelést hajtott végre. A szigorítási ciklus végére elért 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs volt.

A Bank of England – az euróövezeten kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – augusztusban negyed százalékponttal 5 százalékra csökkentette alapkamatát, és az általános piaci és elemzői várakozások szerint a monetáris tanács a november 7-én esedékes következő kamatdöntő ülésen újabb kamatcsökkentésről dönt.gke egr gjé