A Teslának 809 millió dollár nettó jövedelmet sikerült elérnie. A részvényalapú kompenzáció kiigazítása a Teslának 331 millió dolláros nettó jövedelmet eredményez. Ez az érték valamivel a becsült medián, vagyis 394 millió dollár alatt maradt. A korrigált 0,76 dolláros EPS magasabb volt a vártnál, amely 0,57 dolláros értékre utalt. Sorban az ötödik nyereséges negyedévet jelenti ez a Tesla számára, megmutatva, hogy a vállalat már nem az a pénzégető gép, mint korábban. A készpénz 5,9 milliárd dollárral nőtt a negyedév során, és a társaság 1,4 milliárd dolláros pozitív szabad cash flow-t ért el.

 

 

A Tesla továbbra is robusztus bevételnövekedést élvez. Ennek ellenére jelentősen lelassult a korábbi évekhez képest. Forrás: Bloomberg, XTB

Rekord bevétel, szállítás és termelés

A Teslának rekordnagyságú negyedéves bevételt is sikerült elérnie, mivel a kézbesítések szintén elérték a rekordot. Az amerikai elektromos járműgyártó 8,77 milliárd dollárt (várt: 8,36 milliárd dollár) termelt, mivel a negyedéves kézbesítések 139 300 járműre ugrottak. A kézbesítések 44%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a bevételek 39%-kal emelkedtek É/É. Nemcsak a kézbesítések értek el új rekordot, hanem a társaságnak rekordszámú járművet is sikerült gyártania a negyedévben (145 000), amikor a gyártósorokat elindították. A Tesla megerősítette teljes éves célkitűzését, miszerint idén félmillió járművet kézbesít annak ellenére, hogy fennáll a veszélye a kereslet csökkenésének a lezárások miatt. Sőt, a jövő évi célkitűzéseiről kérdezve, Elon Musk elmondta, hogy a kézbesítések célmennyisége a maximális gyártási kapacitás (840 000 - 1 000 000 jármű) közelében van.

 

 

A kézbesítés és a termelés egyaránt rekordszintű volt 2020 harmadik negyedévében. Azonban ez volt az első Q3-as időszak 2016 óta, amikor a készlet emlekdeett, ahelyett, hogy csökkent volna. Forrás: Bloomberg, XTB

A szabályozási kreditek továbbra is aggodalomra adnak okot

Nem minden olyan rózsás, mint amilyennek tűnik. A Teslának ismét hatalmas összeget sikerült megszereznie a szabályozási kreditek eladásából - 397 millió dollár 2020 harmadik negyedévében. A szabályozási krediteket ingyen adják ki az amerikai autógyártóknak. Követelmény, hogy a gyártók ezeknek bizonyos szintjeikkel rendelkezzenek az év végén. Ez a szint attól függ, hogy mennyi elektromos és hagyományos járművet gyártanak. Mivel a Tesla csak elektromos járműveket gyárt, többletkredittel rendelkezik, ezt pedig rendszeresen eladja azoknak a vállalatoknak, amelyek kevesebb EV-vel rendelkeznek. A kreditértékesítésből származó 397 millió dollár és a kiigazított nettó 331 millió dollár összevetése azt mutatja, hogy a Tesla autóipari gyártása továbbra is veszteséget szenved. A Teslának 451 millió dollár korrigált nettó jövedelmet sikerült elérnie 2020 első három negyedévében, miközben 1,18 milliárd dolláros nyereséget ért el ugyanebben az időszakban a kreditek értékesítéséből.

A teljes a XTB oldalán olvashatják!