A NAV adószakmai szóvivője elmondta: az adóelőleg-nyilatkozatot például már januárban érdemes kitölteni, hogy a munkáltató vagy a kifizető már az e havi fizetésnél is figyelembe tudja venni a kedvezményeket.

A legegyszerűbb megoldás a nyilatkozat online benyújtása a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Ehhez KAÜ-azonosításra (például belépés az Ügyfélkapun keresztül) van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban az adóhatóság által ismert adatok már szerepelnek. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron is, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók az adóhivatal honlapjáról.

Kis Péter András hozzátette: idén újdonságként bevezették a 30 év alatti anyák személyijövedelemadó-kedvezményét. Az erre jogosultak választhatnak: havonta, de akár egy összegben is hozzájuthatnak a kedvezményükhöz. A szóvivőt Bergendi Barnabás kérdezte a részletekről.