A kórházon kívüli halálesetek gyakran szemtanúk nélkül következnek be. Ilyenkor a mentőegység gyakran csupán a halál tényét tudja megállapítani, ha egyáltalán a helyszínre tudja hívni valaki őket. A halál közvetlen oka vagy bekövetkezésének módja gyakran sajnos ismeretlen. A kórházon kívül – otthonában vagy közterületen - elhunyt személyek halálának körülményeit – a Hatóság közreműködésével - az Igazságügyi Orvostani Intézet vizsgálja. Egyes esetekben – például hirtelen szívhalál esetén is – toxikológiai vizsgálat is szükséges lehet a halál okának megállapítására. A toxikológiai vizsgálatot minden kérdéses esetben elvégzik, és azokban az esetekben, amelyeknél bármely pszichoaktív szerre nézve pozitív eredmény születik, további vizsgálatokat is végeznek.

A kutatók célja a vizsgálat I. fázisában a korábban ismeretlen szív eredetű megbetegedésen alapuló halálok pontosabb meghatározása. Ennek keretei között a mitokondriumokon keresztül vizsgálják a krónikus kábítószer-fogyasztás és a még nem diagnosztizált szívbetegség talaján kialakult hirtelen szívhalál hátterét. A mitokondriumok sejtjeink kicsiny energiatermelő erőművei, és hibás működésük hátterében több tényező is állhat, például a krónikus szeszesital-fogyasztás és egyéb pszichoaktív szerhasználat hatására megjelenő megnövekedett szabadgyök termelődés is. Krónikus szerfogyasztás hatására a szerkezetükben változások jöhetnek létre, melyeket megismerve lehetőség nyílik jobban megérteni, hogy a krónikus szerfogyasztás során mi történik az emberi szervezetben a sejtek szintjén.

A kutatás folyamán orvosok, toxikológusok és biológusok dolgoznak együtt. A HCEMM munkatársai az elektronmikroszkópos vizsgálathoz szükséges legoptimálisabb mintakezelésen túl a teljes elektronmikroszkópos vizsgálatot elvégzik, a sejtek ultrastruktúrájának elemzésében felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine - HCEMM) egy több létesítményben működő intézet, amelynek kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez. A HCEMM Program jelenleg többek között a H2020 Teaming Projekt támogatásával működik, melynek keretei között a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel, mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. A magyar kormány támogatása szintén elengedhetetlen a HCEMM működéséhez, ez jelenleg a Tématerületi Kiválósági Program és a Nemzeti Laboratóriumok Program projektjein keresztül valósul meg.

A HCEMM célja, hogy az akadémiai és ipari területek között közvetítve, a molekuláris orvostudomány legújabb eszközein keresztül hozzájáruljon az öregedő magyar népesség életminőségének javításához, és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez. A szervezet sokrétű munkáját a szegedi székhelyű HCEMM Nonprofit Kft. irányítja.