Dr. Juhász Szilvia, a Rák Mikrobiom Kutatócsoport vezetője a daganatos betegségek és a bélrendszerben élő baktériumok, illetve a táplálkozás közötti kapcsolatokról beszélt. Előadásával rávilágított arra, hogy minden ember szervezetében élnek különféle mikroorganizmusok, melyek között vannak hasznosak, és vannak olyanok is, amelyek káros egészségügyi folyamatokat indíthatnak el. Kiemelte, hogy a helyes táplálkozás támogatja a hasznos mikroorganizmusokat, és segít kiszorítani a kártevőket.

Dr. Farkas Eszter, a HCEMM-SZTE Agyi Keringés és Metabolizmus Kutatócsoport vezetője a sztrókról tartott előadást, mely Magyarországon az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség. Hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a hirtelen megjelenő tüneteket a beteg környezetében lévők minél gyorsabban ismerjék fel, ami jelentősen növelheti a túlélési esélyeket. Kutatása sztrókon átesett betegek teljesebb felépülését is segítheti.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine) kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez.

A HCEMM Program jelenleg a többi között a H2020 Teaming Projekt támogatásával működik, melynek keretei között a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel, mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. A magyar kormány támogatása a Tématerületi Kiválósági Program és a Nemzeti Laboratóriumok Program projekteken keresztül valósul meg.