Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. Orvostörténeti jelentőségűnek nevezve az eseményt. Hozzátette: a robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

A „Robotsebészet bevezetése Magyarországon" elnevezésű, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban megítélt támogatás 100 százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója elmondta, kollégái régóta készülnek és képzik magukat az új technológia használatára. Jelezte, mindkét kórházban elindult a képzés, és a program szerint a jövő év januárjában megkezdhetik az urológiai és a nőgyógyászati műtéteket a robottal.

Szeretnék elérni, hogy az onkológiai intézet képzőközpontként is jelen legyen, és a berendezéssel egy szimulátor is érkezzen, így Magyarországon is lehetőség nyíljon a képzések jelentős részének elvégzésére.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója örömét fejezte ki, hogy konzorciumi partnerként az intézmény vehet részt a programban. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos beruházás, felújítás, fejlesztés indult el és fejeződött be az intézményükben. Ezek közé tartozik, hogy az Egészséges Budapest Program révén egy új épületet alakítottak ki a nagy értékű diagnosztikai gépeknek.

Az együttműködési szerződést a két főigazgató és Cristina Grigorescu, a Sofmedica Hungary Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.