Jól indult az év

Meglepően magas a Duna House által becsült idei februári forgalmi adat, amely a válság utáni egyik legerősebb ingatlanpiaci forgalmát mutatja és a márciusi előrejelzések is bíztatóak. A tavalyi februárhoz képest például 12 százalékkal több adás-vétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5 százalékos az erősödés a két év azonos időszakában.Ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac a tavalyi leggyengébb után. Korai még becsülni, de nem kizárt, hogy 100 ezer adás-vétel körül zárhat az idei év a 2013-as 84 ezer után.

Váratlan ugrás

A lezárt adás-vételi tranzakciók mellett több jel is utalhat az elmozdulásra. Egyik ilyen a keresleti index alakulása, amelyet az ingatlanközvetítő az irodáiba betérő potenciális vevők számából (és egyéb korrekciós tényezőkből) kalkulál. Ez az index váratlanul megugrott januárban, majd a következő hónapban nemhogy szinten maradt, hanem még tovább nőtt. A 87 százalékpontos érték az elmúlt négy év egyik legkiemelkedőbb keresletét mutatja, ami előrevetíthet egy valós forgalomnövekedést a következő hónapokra.

Áll az alku?

Ezzel együtt beszédes az alku alakulása is az elmúlt hónapokban. A fővárosban például tavaly novemberben még az összes eladott ingatlan esetében a vevők 7 százalékot tudtak alkudni, ez a szint aztán megmaradt decemberben is, de az év első két hónapjában 6 százalékra csökkent, a márciusi eddigi adatok pedig csupán 5 százelékon járnak. 

A csökkenő alku azt jelzi, hogy az eladók kevésbé vannak rákényszerítve az árlevitelre, hiszen több a potenciális vevőjelölt. Az értékesítési idő csökkenésének is mutatkoznak a jelei, de ennek vizsgálata majd visszamenőleg lehetséges.

Ez jó jel

Az első negyedév ilyen intenzitása előrevetítheti az árak elmozdulását is. A Duna House országos árindexe 2012 utolsó negyedéve óta lényegében 81 százalékponton stagnál (100% 2008 első negyedéve volt). Az eddigi adatok alapján nem kizárt, hogy az április elején megjelenő legfrissebb árindex majd felfelé mozdulást fog mutatni.

Rutai Gábor - az ingatlanközvetítő elemzési vezetője - szerint az élénkülő piac egyik oka az alacsony betéti alapkamat lehet. Ilyen környezetben hagyományos alternatíva az ingatlanbefektetés, amelynek hozama túlszárnyalja a betétekét. Másik ok lehet a lakossági kivárás kezdődő oldódása. A várakozások feltehetően azt mutatják, hogy nem mennek lejjebb az árak, és a gazdasági környezet, illetve az állami hozzájárulások rendszere is kiszámíthatóvá vált. Az a többszázezer elhalasztott vásárlás, amely a válság utáni éveket jellemezte elképzelhető, hogy lassan, óvatosan beszivárog a piacra.