Tavaly az ingatlanközvetítő becslése alapján országos szinten 83 600 ingatlan cserélt gazdát. Az eladókat a vizsgálat szerint két fő élethelyzet motiválta: a nagyobb lakásba való költözés és az örökölt ingatlanok értékesítése. Ez utóbbi csoport a tavalyi átlagban a piac 33 százalékát tette ki, vagyis 26 ezer örökös jutott így (átlag 8,1 milliós) vagyonhoz – derült ki a Duna House elemzéséből.

Olcsóbban tudják eladni

Nagy különbség van azonban a vidéki és a fővárosi adatok összehasonlításában, amelynek egyik leginkább szembetűnő eleme, hogy a vidéken élő örökösök szívesebben értékesítik az örökölt ingatlant, mivel az ő arányuk az összes eladó 35 százalékát teszik ki, míg Budapesten csupán 27 százalék az arány.

 

2013. január és idén január távlatában bár a Duna House saját módszertana szerint mért országos árindex stagnált, az örökölt ingatlanok eladási árai csökkentek.

7-10 millió forint között kelnek el

Budapesten a vizsgált időszakban 195 ezerről 185-re csökkent ezen eladások egy négyzetméterre vetített eladási ára, vidéken pedig 120 ezerről 105 ezerre. Mindez a Duna House szerint azt jelenti, hogy az örökösök eladási motiváltsága, alkuképessége nagyobb az átlagos eladókénál, így versenyelőnnyel bírnak a piacon, vagyis hamarabb jutnak pénzükhöz, mint a többi ingatlanértékesítő.

Az örökölt ingatlanok átlagos értéke vidéken 7,3 millió volt, Budapesten pedig közel 10 millió.