Múlt héten jelentette be az Ikea, hogy Soroksáron fogja felépíteni harmadik áruházát. A svéd bútoráruházlánc már megvásárolta azt a telket, ahol az új áruház felépül, de az építésnek még nincs kitűzött időpontja.

A KSH hétfőn megjelent adatai szerint jelentősen, mintegy 31 százalékkal esett vissza tavaly az új lakások építése az országban. Tavaly a vidéki városok közül csak Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden haladta meg az új lakások száma a 200-at. Budapesten néhány nagyobb beruházás befejezése miatt a lakásépítés növekedni kezdett, az év folyamán összesen 1770 lakást vettek használatba.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője szerint jó jel, hogy a svéd lánc a fejlesztés mellett döntött.  "Jó hír, hogy egy ilyen volumenű cég lehetőséget lát a piacban és a terjeszkedés mellett dönt" – mondta a Gazdasági Rádiónak.

Az Ingatlan üzlet című műsorban a szakember elmondta, az újabb üzletnyitás mögött komoly elemzések állnak, ugyanis ezek az áruházak csak hosszas előkészítés után hozzák meg az effajta döntéseiket. "Jó jel abból a szempontból, hogy azt várják, hogy az emberek vásárolni fognak" – tette hozzá.

Új lakás helyett konzerválják a régit

Balla Ákos viszont úgy látja, a lakáspiacra nézve negatív következménye is lehet az Ikea terjeszkedésének.

Az Ikea nem abban gondolkodhat, hogy az új lakásba új bútorokat vesznek majd az emberek, hanem a már meglévő lakásba kerülnek ezek a bútorok. "Sokan inkább nem új ingatlant vásárolnak, hanem a régi lakásukat újítják fel, szépítik" – tette hozzá.

Balla Ákossal Lakatos László beszélgetett. A teljes interjút itt újra meghallgathatja: