Rekordméretű ügyfélszám-növekedés; stabil bevétel és nyereség

Az XTB Csoport 2021 első negyedévét 40,8 millió eurós működési bevétellel (33,4%-os növekedés 2020 IV. negyedévéhez képest), 19,5 millió eurós nettó profittal (121,3%-os növekedés az előző negyedévhez képest) és 21,8 millió eurós EBIT-tel (77,1%-os növekedés Q/Q) zárta. Az XTB Csoport negyedéves szinten rekordot ért el mind az új ügyfelek számának 67,2 ezerrel történő bővülésében (ami 75,0%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest, amikor az XTB ügyfélköre 38,4 ezerrel bővült), mind az aktív ügyfelek számában, akiknek átlagos, negyedéves száma a vállalat történetében először haladta meg a 100 ezret, és elérte így a 103,4 ezret (ami 43,0%-os növekedést jelent a 2020 negyedik negyedévi 72,3 ezer aktív ügyfélhez képest). Összességében eddig közel 317 ezer ember fektetett be az XTB-nél.

„2021 első negyedéve nagyon jó időszak volt az XTB számára, a vállalatnak sikerült új rekordot elérnie az új ügyfelek számát tekintve. Emellett az aktív ügyfelek száma az XTB történetében először lépte át a 100 000 egy negyedév alatt.” – mondta Omar Arnaout, az XTB igazgatóságának elnöke. – „Ezek a mutatók nagy jelentőséggel bírnak a vállalat hosszú távú fejlődésének kiépítése és stratégiánk megvalósítása szempontjából. Az új és új aktív ügyfelek száma tükröződik az XTB bevételein és nyereségén, amelyek szintén jelentősen meghaladták az előző negyedévben elért eredményeket.”

Az ügyfélszám egyértelmű növekedése 2021 első negyedévében az XTB Csoport intenzívebb marketingtevékenységének eredménye, beleértve a 2020-ban indított kampányokat, amelyek havi 100 000 euró forgalomig terjedő jutalék nélküli részvénybefektetést hirdetnek. Ebben a kampányban az XTB új nagykövete, José Mourinho, portugál edző vett részt. A Csoport nagy hangsúlyt fektetett az oktatási tevékenységekre azáltal, hogy számos piacon új formátumú konferenciát szervezett a kezdő befektetők számára. Az új rendezvénysorozatot, az XTB Investing Days-t úgy tervezték, hogy a befektetéssel kapcsolatos alapismereteket nyújtsa, és hogy a jelenlegi befektetőket, valamint a potenciális ügyfeleket megismertesse az XTB-nél elérhető instrumentumokkal az egyes piacokon.

Az XTB Csoport üzleti tevékenységének egyre növekvő területe a likviditási és technológiai szolgáltatások nyújtása más pénzügyi intézmények számára. 2021 első negyedévében az X Open Hub (XOH) 2,3 millió eurós bevételt ért el, míg 2020 negyedik negyedévében ez az összeg meghaladta az 1,1 millió eurót.

Az üzleti tevékenységek fejlődésének köszönhetően az XTB Csoport foglalkoztatottsága 2021 első negyedévének végén meghaladta az 550 főt. Az működési költségek összege 19 millió eurót tett ki, és némileg magasabb volt, mint a 2020 negyedik negyedévében felmerült 18,3 millió eurós költségek.

Közeledünk egy új piac megnyitásához

Ami a földrajzi terjeszkedést illeti, a csoport lassan azon előkészítő tevékenységek végéhez ér, amelyek az Egyesült Arab Emírségekben való működés megkezdésének céljából valósultak meg. 2021. január 9-én megalakult az XTB MENA Limited helyi üzleti egység. Jelenleg számos tevékenység zajlik annak érdekében, hogy a helyi DFSA szabályozó hatóság valamennyi feltételének megfeleljünk, ami lehetővé teszi a működés megkezdéséhez szükséges engedély megszerzését az Egyesült Arab Emírségekben.

„Egyre közelebb kerülünk ahhoz a pillanathoz, amelyre vártunk – az Egyesült Arab Emírségekben történő operatív tevékenység megkezdéséhez. Fokozatosan hajtjuk végre a tervezett lépéseket – a szükséges jóváhagyások és engedélyek megszerzésétől kezdve a belső infrastruktúránk, termékeink és kínálatunk előkészítésén át a helyi csapat toborzásáig –, amelyek mind lehetővé teszik számunkra, hogy egy teljesen új fejezetet kezdjünk az XTB globális terjeszkedésének történetében. Örömmel osztunk meg minden részletes tervet működésünk megkezdésével Dubajban, amire a korábbi bejelentésekkel összhangban az idei év első felében kerül sor.” – mondta Omar Arnaout.

A helyzet Dél-Afrikában a közelmúltban nem változott, ahol a működés megkezdésének várható időpontját a bonyolult helyi formális és jogi feltételek miatt nem tudjuk meghatározni.