Az ázsiai indexek a tegnapi európai és egyesült államokbeli sell-offra reagálva pénteken csökkentek. A Nikkei 1,5%-ot esett, az S&P/ASX 200 2%-kal került lejjebb, a Kospi pedig 0,5%-os csökkenéssel kereskedett. A kínai indexek 1% körül mozogtak magasabban.

A DAX határidős ügyletei az EU szeánsz enyhén magasabb nyitását jelzik.

A globális piacokon tegnap romlott a hangulat, miután a Svájci Nemzeti Bank meglepetésszerűen 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre. Bár a svájci kamatlábak még mindig negatívak, a világ egyik legdovishabb (galamb típusú) jegybankjának váratlan és nagyarányú emelése egyértelmű üzenetet küldött a piacoknak.

Az SNB tegnapi kamatemelése olyan pletykákat váltott ki, hogy a Bank of Japan pénteken szintén váratlanul szigoríthat a politikán. A BoJ azonban változatlanul hagyta a kamatlábakat és a monetáris politikai beállításokat – összhangban a széles körű piaci várakozásokkal.

A japán jen a legrosszabbul teljesítő fő deviza, miután a BoJ úgy döntött, hogy ideiglenesen veszteg marad. Az USDJPY a döntést követően napi csúcsot ért el 134,60 közelében, de azóta törölt némi nyereséget.

Graham amerikai energiaügyi miniszter a jövő héten találkozik a finomító vállalatok vezetőivel. A megbeszélések az alacsonyabb gázárakról fognak szólni.

A kriptovaluták magasabban kereskednek. A Bitcoin 1%-ot erősödött, és 21 000 dollár közelében kereskedik. Az Ethereum 0,2%-kal kereskedik magasabban a nap folyamán, 1100 dollár közelében.

Az olaj kissé magasabb szinten mozog. A nemesfémek visszahúzódnak az USD erősödése közepette. A palládium kivételt képez, mivel 1,5%-kal magasabb szinten kereskedik.

Az USD és a CAD a legjobban teljesítő főbb devizák, míg a JPY és a GBP marad el leginkább.

Az AUDJPY ma emelkedett. A pár a 94,60-as ellenállási zónát tesztelte, nem sokkal a BoJ politikai bejelentése után. A zónát a legutóbbi nagyobb felfelé irányuló impulzus 23,6%-os retracementje és az 50-es mozgóátlag (zöld vonal) jelöli. A bikáknak nem sikerült az árfolyamot ezen akadály fölé tolniuk, és a pár nyeresége csökkenni kezdett. A 94,00-as árzónát potenciális rövid távú támasznak kell tekinteni. Forrás: xStation5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.