• Közzétette az Eurostat a végleges rangsort az első negyedéves európai növekedésről, amelyben már minden tagállam szerepel. A friss közlés szerint Magyarország javított egy helyezést a negyedéves bázisú növekedésben. Az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság 0,3%-kal esett, ez az ötödik leggyengébb teljesítmény.

  • Májusban 53,6 milliárd forintos deficittel zárt az államháztartás központi alrendszere – közölte a Pénzügyminisztérium az előzetes költségvetési adatot. Az éves hiánycél teljesülése azonban még így is 80% felett van, és még mindig kétséges az, hogy a 2023-as hiánycél teljesíthető-e pótlólagos kiigazító intézkedések nélkül.
  • Az első negyedévben a végleges adatok szerint 0,1%-kal csökkent az eurózóna GDP-je, és mivel a tavalyi negyedik negyedévben is visszaesés volt, technikai recesszióba került az eurózóna.
  • Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 12,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, ugyanakkor ez kismértékű javulás a márciusi 13,1 százalékos zuhanáshoz képest. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a tavalyi, választás előtti óriási kormányzati pénzszórás bázishatása lassan mérséklődik. Az ugyanakkor ijesztő, hogy havi alapon a forgalom ismételten csökkent, vagyis a fordulat még messze van.
Ismért 370 alatt a forint

370 környékén indította a hetet az EUR/HUF árfolyam. Hétfőn azonban erősödének indult és kisebb kilengésekkel tudta is tartani a 368-as szintet. Péntek délelőtt 369 környékén mozognak a jegyzések. Az USD/HUF folyamatosan erősödött a héten, pénteken 345 környékén látható.

A dollár viszont gyengült a héten az euróhoz képest. Az EUR/USD jegyzései péntek délelőtt 1,077 környékén vannak.

Jelentős enyhülés mutatkozik az inflációs adatok minden területén

Csütörtök reggel közölte a KSH, hogy májusban 21,5 százalékra csökkent az infláció Magyarországon, havi alapon pedig már 0,4 százalékos árcsökkenést mértek. Ez erősebb dezinflációt jelent a vártnál, az elemzők kicsivel 22 százalék feletti értékre számítottak előzetesen.

Délelőtt megjelentek az MNB szokásos inflációs alapmutatói is, az adószűrt maginfláció 24,7 százalékról 22,7 százalékra mérséklődött, a keresletérzékeny infláció 18,9 százalék volt az áprilisi 19,8 százalék után, míg a ritkán változó árú termékek inflációja 17,9 százalékra csökkent.