A rakéta- és dróntámadás Izrael egyik légibázisában okozott kisebb károkat. Egy 7 éves kislány sebesült meg súlyosan. Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev-sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be. Egyes izraeli hírcsatornák szerint a rakéták és drónok elfogásában az izraeli légvédelmen kívül nemcsak izraeli vadászgépek vettek részt, hanem az amerikaiak, a britek és a jordániai légierő is segített.

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, amelyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, amelyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Irán az ENSZ Alapokmányának jogos önvédelemről rendelkező 51-es cikkelyével élt, ennek keretében mért csapást Izrael területére - közölte a teheráni külügyminisztérium a Telegram-oldalán vasárnapra virradóra. Az állásfoglalás szerint Irán "szükség esetén habozás nélkül további védelmi intézkedéseket fog tenni saját törvényes érdekei védelmében bármilyen agresszív katonai cselekménnyel, illetve erő törvénytelen alkalmazásával szemben".

Az IRNA állami hírügynökség szerint szombat éjszaka Haibár típusú ballisztikus rakétákkal mértek csapást egyebek mellett Izrael Negev-sivatagban található légibázisára, ahonnan az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni támadást is indították. Az IRNA szerint komoly károkat okoztak az izraeli támaszponton.

Jordánia szombat éjszaka iráni drónok tucatjait lőtte le Teherán figyelmeztetése ellenére. Az ammáni vezetés lezárta az ország légterét, mindemellett pedig fokozott készültségbe helyezte a hadsereget, a radarrendszerekkel nyomon követve az Irak és Szíria irányából érkező drónokat. Jordánia több nagyvárosának lakói is heves légi tevékenységről számoltak be. Katonai források szerint Jeruzsálem felé tartó drónokat lőttek le a Jordán folyó völgye felett, illetve a szíriai-iraki határ térségében.

Nem sokkal korábban a Farsz iráni hírügynökség jól értesült helyi katonai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a teheráni vezetés figyelni fogja Jordánia minden olyan lépését, amelyet Izrael támogatására tesz a megtorló csapások során. Az illetékes egyben figyelmeztetett, hogy Jordánia lehet "a következő célpont".

Az irániak megfenyegették az amerikaiakat is, hogy az ő közel-keleti légiábázisaikat is támadás érheti.

Közben, mivel Libanon felől a Hezbollah is lőtte Izraelt, az izraeli légierő gépei Libanon déli részét bombázták, több épületet is leromboltak Dzsaba községben. Az épületek elvileg a Hezbollah elitegységéhez, az al-Hadzs Radvan erőkhöz tartoztak.

Közben Iránban elkezdtek a benzinkutaknál sorban állni az emberek, mert tartanak attól, hogy tartós háború lesz Irán és Izrael között, emiatt pedig üzemanyaghiány lehet az országban.

Már újra megnyitották az izraeli, a jordániai és az iraki légteret

Az izraeli hatóságok a légiriadót időközben visszavonták. Izrael állandó ENSZ-képviselője, Gilad Erdan az X-en közölte, hogy hazája az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnapra az iráni támadás miatt. António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte az Izrael elleni támadást, és önmérsékletre, valamint az ellenségeskedés haladéktalan beszüntetésére intette a feleket.

"Mélységesen aggódom az egész régióra kiterjedő pusztító eszkaláció valós veszélye miatt. Felszólítom a feleket, hogy gyakoroljanak maximális önmérsékletet, elkerülve minden olyan cselekedetet, amely nagyszabású, többfrontos katonai konfrontációhoz vezetne a Közel-Keleten" - hangsúlyozta Guterres szombat éjszakai állásfoglalásában, hozzátéve: a világ "nem engedhet meg magának még egy háborút".

"Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást, kiállunk Izrael mellett ebben az esetben is" - mondta a Facebookon élőben közvetített videóüzenetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap. Hozzátette: a jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapra összehívta a Védelmi Tanács ülését.