2022-ben immár negyedik alkalommal szervezik meg a programsorozatot, melyen ismét a világirodalom kerül a fókuszba. A szeptember 23. és október 1. közötti fesztivál programja három helyszínen tekinthető meg: a Három Holló kávéházban, a Millenárison és a Deák17 Galériában.

Szeptember 28., szerda 18:00-19:00

Jonathan Cullerrel Kulcsár-Szabó Zoltán beszélget – helyszín: Három Holló

Jonathan Culler amerikai irodalomkritikus, az amerikai irodalomelmélet egyik legmeghatározóbb alakja. Művei a költészet legelemibb kérdéseitől kezdve az elmélet és az irodalom összefüggéséig rengeteg izgalmas problémával foglalkoznak. Az Irodalomelmélet című könyve eredetileg az Oxford Kiadó nagy múltú Very Short Introduction című sorozatában jelent meg, majd rövid időn belül hangos szakmai és közönségsikert aratott. A többi, bevezető jellegű szakmunkától eltérően nem történetileg vagy tematikusan csoportosítja az egyes irodalomelméleti iskolákat, hanem a tágabb közönség számára is releváns kérdéseket jár körbe, bemutatva az irodalomelmélet által adott válaszokat: Mi az elmélet és mi az irodalom? Mi lehet a szöveg jelentése? Hogyan lehet a nyelvvel cselekedni? Miként reagált az irodalomtudomány a környezeti változásokra?

Szeptember 28., szerda 19:00-20:00

Max Porterrel Totth Benedek beszélget – helyszín: Három Holló

Max Porter angol író. Első regényével, A bánat egy tollas állattal, amely közel harminc nyelven jelent meg, elnyerte többek között a The Sunday Times „Az év fiatal írója" díját és a Dylan Thomas-díjat. Kötetei nem hagyományos prózanyelvet követnek, sokkal inkább kísérletezőek: mind tipográfiai, mind nyelvi értelemben. A gyakran perspektívát, több hangot váltogató szövegeiben egyaránt fontos szerepet játszik a gyász és a veszteség.

Szeptember 30., péntek 18:00-19:00

Erlend Loe-val Karafiáth Orsolya beszélget – helyszín: Három Holló

Erlend Loe Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója. Egyszerre végtelenül vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed – vagyis letehetetlen. 1993-ban jelent meg első regénye, az Elfújta a nő, amelyet 2007-ben megfilmesítettek (rendező: Petter Naess). A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv.Szuper. jelentette 1996-ban. Regényein kívül írt még gyerekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is. 2009-ben a Titanic filmfesztiválon az Észak c. film forgatókönyvéért elnyerte a diákzsűri fődíját és a Hullámtörők-díjat. Fordítóként és tanárként is tevékenykedett. Dolgozott pszichiátriai intézetben, forgatott rövidfilmeket és videoklipeket, s színészként is kipróbálta magát.

Szeptember 30., péntek 19:00-20:00

Sjónnal Dunajcsik Mátyás beszélget – helyszín: Három Holló

Sjón izlandi költő, regényíró, szövegíró és forgatókönyvíró. Első verseskötete 1978-ban jelent meg, műveit azóta több mint harminc nyelvre fordították le. Björkkel is dolgozott együtt, többek között a Lars von Trier rendezte Táncos a sötétben című film betétdalaihoz írt szöveget. A macskaróka című műve 2005-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. A 2022-es Északi című történelmi akció-filmdráma egyik forgatókönyvírója. Magyarul megjelent művei: A macskaróka (2011), A cethal gyomrában (2015), a CoDex 1962 (2020).

Szeptember 30., péntek 17:00-18:00

Viola Ardonéval Czakó Zsófia beszélget – helyszín: Millenáris

Viola Ardone olasz írónő Gyerekvonat című regénye 2020-ban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, és huszonöt nyelvre lefordították. Legújabb regénye, Oliva Denaro címmel 2022 szeptemberében fog megjelenni Todero Anna fordításában. Viola Ardone regénye igaz történeten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja. A beszélgetés előtt, 16 órától a szerző az Athenaeum Kiadó standjánál dedikál.

Október 1., szombat 19:00-20:30

Bridget Collinsszal Gyárfás Dorka beszélget – helyszín: Három Holló

Bridget Collins brit írónő a cambridge-i King's College-ban hallgatott angol irodalmat, majd a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanult színművészetet. Hét sikeres ifjúsági könyv, valamint két színmű szerzője, melyek közül az egyiket az edinburgh-i Alternatív Művészeti Fesztiválon mutatták be. Első, felnőtteknek szóló regénye, A könyvkötő első helyezést ért el a Sunday Times bestsellerlistáján. Bridget Collins élénk képzelőerővel alkot új világokat, nem véletlenül tartják a fantasztikus regények egyik legjelentősebb, markáns, új hangjának. Kötetei magyar nyelven – A könyvkötő, Árulások – a 21. Század Kiadó gondozásában jelentek meg.

Október 1., szombat 19:00-20:30

Mircea Cărtărescuval Fancsali Róbert beszélget – helyszín: Három Holló

Mircea Cărtărescu román író, költő és esszéíró. A román irodalomkritika a nyolcvanas évek nemzedékének legfontosabb alkotói között tartja számon, és hazája legsikeresebb kortárs írói közé tartozik. Több vers- és prózakötet társszerzője, román, német, angol, francia, amerikai, orosz, olasz antológiák szereplője, külföldi sajtókiadványok időszakos munkatársa. Könyvei magyarul a Jelenkor és a L'Harmattan kiadónál jelentek meg.

Október 1., szombat 11:00-12:00

Jean-Claude Mourlevat-val László Kinga beszélget – helyszín: Millenáris

Jean-Claude Mourlevat a francia gyerek- és kamaszirodalom egyik legismertebb szerzője. Különösen közel állnak a szívéhez a tündérmesék és a fantasy műfaja, semmihez sem hasonlítható mesevilágokat teremt, amikben öröm elmerülni. 1998-ban jelent meg első könyve, azóta majdnem 20 nyelvre fordították le történeteit. Az Astrid Lindgren Emlékdíj az egyik legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetés, amelyet 2021-ben neki ítéltek oda. Kötetei magyarul a Pagony, a Vivandra, a Móra Kiadó és a Könyvmolyképző Márkabolt gondozásában jelentek meg. A beszélgetést követően a szerző a PesText standjánál dedikál.

Október 1., szombat 17:00-18:00

Marie Aubert-ral Veiszer Alinda beszélget – helyszín: Millenáris

Marie Aubert norvég író, újságíró, Oslóban él. Első regénye, a Felnőtt emberek (2019) lelkes fogadtatásban részesült, és 2020 tavaszán elnyerte a norvég Ifjúsági Kritikusok Díját. Könyvét több nyelvre lefordították, magyarul Pap Vera-Ágnes fordításában adták ki 2021-ben a Scolar Kiadó gondozásában. 2022-ben Ha történne valami címmel jelent meg novelláskötete. A beszélgetést követően a szerző a Scolar Kiadó standjánál dedikál.