A GVH múlt héten bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett ágazati vizsgálatot összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. Ezekben szakértőik a többi között felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát, szakmai segítséget ajánlanak az élelmiszer-árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését, felvetették a növényi italok árképzésének átgondolását, a fenntartható csomagolás ösztönzését, illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartanak az élelmiszerkereskedelem területén.
Az egy hónapon át tartó társadalmi konzultáció keretében a nemzeti versenyhatóság április 26-án, a GVH székházában egyeztetést tartott az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel – így a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével, a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetségével és az Agrárminisztériummal. Utóbbit Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár képviselte az egyeztetésen.
Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte: „az a legfőbb célunk, hogy csökkenjenek az árak! A társadalmi konzultáció lehetőséget ad minden érintett számára a jelentéstervezettel kapcsolatos szakmai álláspontja ismertetésére. Célunk, hogy a piaci szereplőkkel közösen, a lehető legnagyobb konszenzussal alakíthassuk ki a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekeit legmegfelelőbben szolgáló, versenyt pártoló és élénkítő javaslatainkat".