Idén 4,5%-ra, jövőre 3,7%-ra, 2026-ban pedig 2,9%-ra csökkenti a kormány a költségvetés hiányát - jelezte az Inforádió Aréna műsorában Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a deficit csökkentése érdekében lépéseket kell tenni, mert ez magától nem következik be.

Megérkezett az amerikai GDP második becslése, amelyben felfelé revidiálták a GDP-t és a fogyasztást is, míg a negyedéves PCE inflációt lefelé. Eközben az új munkanélküli segélykérelmek száma alacsony volt, ami szintén kedvező a Fed szempontjából.

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett üzleti hangulati mutatója 96,6 pontra emelkedett augusztusban, a júliusi, felülvizsgált 96 pontról, ami meghaladta a Bloomberg elemzői által előrejelzett értékeket.

Ha csak minimálisan is, de erősödött a forint árfolyam

Hétfőn 393,64-ről lendült bele a hétbe a forint. Kedden még egy minimális visszaesés volt tapasztalható, azonban innen sikerült hamar előrelépnie egészen 393-ig. Ez a szint kitartott egész héten, péntek reggel 392,51 környékén mozog az árfolyam. Az USD-ve szemben azonban gyengül a magyar deviza. 351 környékén nyitotta a hetet, azonban egyből esni is kezdett. Szerdán még egy kis időre magára talált, de ez nem tartott sokáig. Péntek reggel már 354 felett mozognak a jegyzések. A dollár folyamatosan erősödött az euróval szemben a héten. A hét eleji 1,118-as szintről egészen 1,108-ig.

Nem vágott kamatot az MNB

Változatlanul hagyta az alapkamatot szerdai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, továbbra is 6,75%. A lassan másfél éve tartó kamatcsökkentési ciklusban ez volt az első szünet, ám ez nem okozott meglepetést. A kamatszint tartása mellett a júliusban megugró infláció és a forintpiaci volatilitás szólt. Az áremelkedés mértéke a júniusi 3,7%-ról 4,1%-ra emelkedett júliusban, ami akkor az elemzőket is meglepte. Még aggasztóbb, hogy a negyedéves évesített maginfláció 6,9%-ra ugrott, az áremelkedést továbbra is a szolgáltatások hajtják fel.