A cég a kis- és középvállalati szegmensben aktív, milyen területekről érkeznek a Csoport bevételei, hogyan néz ki pontosan az üzleti stratégia?

Dr. Bencze Miklós: A Navigator Investments elsősorban egy holdingtársaság, amelynek stratégiai célja, hogy egymással összeilleszthető kis- és középvállalkozásokat vásároljon fel és integrálja a fókuszunkban lévő ipari termelő szektorban. Már két aktív társaság van a tulajdonunkban, és folyamatosan dolgozunk a további akvizíciókon. A cég másik bevételi forrása pedig a tőzsdére igyekvő társaságok tanácsadói kiszolgálása, egyrészt a tőzsdei bevezetés, másrészt a szükséges tőkeemelés megvalósítása, illetve a sikeres bevezetést követően pedig további támogató tevékenység. Az esetünkben ugyanaz a csapat, mely a klasszikus tanácsadói tevékenységet végzi, képes arra, hogy a potenciálisan felvásárlandó vállalkozások megfelelő átvilágításán, az akvizíció teljes körű megvalósításán dolgozzon. Minél több társaság kerül a holdingcég alá, mint leányvállalat, annál inkább ebből az irányból érkeznek majd a bevételeink, és kevésbé lesz arányaiban meghatározó a külső tanácsadói tevékenységünk.

Horváth Zsolt és Dr. Bencze Miklós a Trend FM stúdiójában

– A Navigator Investments nyerte „Az év kijelölt tanácsadója a BÉT Xtend piacon" díjat, milyen teljesítmény van az elismerés mögött, illetve melyek azok a területek, amiben leginkább tanácsadói támogatásra szorulnak a tőzsdére tartó vállalatok?

Horváth Zsolt: A BÉT Legek Díját hatalmas sikerként és elismerésként éltük meg, egy rendkívül pozitív visszaigazolás számunkra, amit a tőzsdén végzett munkánk hatására kaphattunk. 2018-ban indította a BÉT ezt a piaci szegmensét, a Navigator pedig a kezdetektől és az első bevezetésektől részt vesz az Xtend építésében és működtetésében. Hozzánk kapcsolhatóak az első időszakból a többi között olyan társaságok, mint a Gloster és a DM-KER tőzsdére lépése. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az eddig bevezetett 22 cég közül saját magunkat is beleértve 9 társaság kötődik a Navigatorhoz. Az Xtenden mintegy 8 milliárd forintot vontak be az eddig tőzsdére lépő vállalkozások, melyből közel 3,5 milliárd forintot a vállalat bonyolított a különböző bevezetési tranzakciók során.

A BÉT céljai szerint az Xtend egyfajta előiskola a standard vagy prémium kategóriába történő átlépés előtt, lényegében a kkv-társaságok platformja, ezen a területen pedig teljes körű szolgáltatást nyújtunk a partnereinknek. Ez magába foglalja azt a kritikus pontot is, ami a szervezetátalakítás, szervezetfejlesztés, melynek során egy kkv-céget felkészítünk egy tőzsdei transzparens működésre. Ez az egyik legfontosabb része a feladatoknak.

Nagyon sok kkv esetében tapasztaljuk, hogy családi vállalkozás, egyszemélyes irányítással, melyből át kell alakulni egy olyan szervezetté, ahol megfelelő folyamatok, szervezettség, szakemberek, üzleti területek csapatként együttműködve állnak rendelkezésre. Időtartamát tekintve a tőzsdei bevezetés folyamata jellemzően 9-12 hónap, melynek során megtörténik az alapos jogi, üzleti, adózási, pénzügyi átvilágítás.

Közreműködünk abban, hogy egy jó üzleti tervet fel lehessen állítani, megerősítsünk egy sztorit, ami a hosszú távú tőzsdei jelenlétet biztosítja. Elkészítünk egy cégértékelést, mellyel szembesítjük a tulajdonosi kört az általunk képviselt piaci realitással. Kapcsolatban állunk a hazai intézményi befektetői kör jelentős részével, eddig mindig sikerült megtalálnunk azt a kompromisszumot, ami mindkét üzleti fél számára elfogadható volt. Markáns segítséget nyújtunk a befektetői kapcsolattartásban, az IR szolgáltatásokban. Ha egy cég akvizíciókban gondolkodik, annak az előkészítésében, megvalósításában támogatjuk.

Dr. Bencze Miklós: Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a hazai és régiós kkv-k jelentős részénél nem sikerül megoldani az utódlást, emiatt jelentős és jelenlévő probléma a generációváltás, melynek már középtávon megoldása lehet a tőzsdei megjelenés. Ez biztosan egy hosszabb folyamat, amiben szeretnénk és tudunk valódi segítséget nyújtani. Lényegében védjegyünknek tekinthető a generációváltási problémák kezelése. Befektetőként vagy tanácsadóként egyaránt szeretnénk megakadályozni, hogy olyan helyzet álljon elő, amikor már nem menthető meg egy üzleti tevékenység. A tőkebevonás működési és méretbeli ugráshoz segítheti a társaságokat. Azon vállalkozások, melyek az előszűrésünkön túljutottak, akikkel elkezdtük a közös munkát, mind sikerrel vették ezeket a komplex akadályokat.

– Mennyire könnyű megfelelő felvásárlási célpontokat találni, másrészt mennyire nehéz felkelteni az intézményi és magánbefektetők figyelmét a jelenlegi tőkepiaci környezetben?

Dr. Bencze Miklós: Az elmúlt évtizedekben stabil kkv-vállalkozásokká fejlődő céltársaságok kínálatában ma Magyarországon nincs hiány, mi pedig folyamatosan vizsgáljuk az akvizíciós lehetőségeket. Két iparágra fókuszálunk, egyrészt a gépipari alkatrészgyártásra, másrészt a kiállításépítési valamint belsőépítészeti piac asztalos és fémszerkezeti tevékenységére. Ezen társaságok egymást kiegészítve, a köztük lévő szinergiákat kihasználva egy nagyobb vállalatcsoport részeként hatékonyabban, jövedelmezőbben működtethetőek.

Horváth Zsolt: Nyilván nem kedvez a szomszédunkban zajló háború, mint ahogyan az előző években a Covid-járvány sem segített. Ha adott egy jó befektetési sztori, egy komoly növekedési potenciállal rendelkező társaságot lehet bemutatni, akkor van érdeklődés. A Navigator példája mutatja, hogy egy tavalyi igen nehéz piaci környezetben több mint 400 millió forintos tőkebevonást hajtottunk végre, a jegyzési időszakot csaknem két hónapos befektetői roadshow előzte meg, a találkozókon pedig nagyon pozitív visszacsatolások érkeztek a stratégiánkkal kapcsolatban. A meglévő infrastruktúra és a már mandátumokkal rendelkező szereplők mellett további lökést adhatnak olyan új kezdeményezések, melyek támogatni tudják a hazai tőzsde likviditását, a részvények iránti keresletet.

További részletekért hallgassa meg a Prémium Kategóriában elhangzott interjút!