A Duna House PR- és elemzési vezetője elmondta, hosszabb időintervallumot vizsgálva a belső kerületek áremelkedése 2014 második felétől szinte szünet nélkül tart, mindössze a pandémia időszakában volt érezhető megtorpanás. A magas kamatok miatt az országosan tapasztalható keresletszűkülés a belvárosban is érezhető, ugyanakkor a befektetők továbbra is aktívak.

Az elmúlt több mint 10 év ingatlanpiaci tranzakciói szerint egy milliónál is többet emelkedtek az átlagos négyzetméterárak az V. kerületben, ahol 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta. A tágabb értelemben vett belvárosi kerületek (V., VI., VII.) négyzetméterára is elérte a milliós lélektani határt, a befektetési célú vásárlások aránya a 2021-es adatokhoz képest 15 százalékponttal, 60%-ra nőtt ezen a területen tavaly – összegezte az ingatlancég.

„Jól jártak, akik évekkel ezelőtt belvárosi ingatlanba fektették megtakarításukat, hiszen 2022 év végére a 10 évvel ezelőtti, 2012-es második féléves adatokhoz viszonyítva több mint egymillió forinttal lettek drágábbak az V. kerületi ingatlanok négyzetméterenként. A terézvárosi és erzsébetvárosi trend is hasonló, előbbinél 236%-os, utóbbinál 220%-os emelkedést mutatnak a számok” – értékelte Benedikt Károly. Lakatos László interjúja.