A fenntartható befektetés sokkal többről szól, mint a környezetvédelmi hatások figyelembevételéről – ezt mondta el rádiónknak a Raiffeisen Bank magyarországi privátbanki üzletágának vezetője. Bálint Attila hangsúlyozta: bár a közbeszédben a fenntarthatóság legelterjedtebb értelmezése a klímavédelem, ugyanakkor a vállalatirányítási és a társadalmi kritériumok szintén a fenntarthatósági szempontok közé tartoznak. A szakember hozzátette, ezek a szempontok ma már a befektetéseknél is fontos szerepet játszhatnak.

Az ESG szerepe

A fenntartható befektetések lényegének megértéséhez Bálint Attila felvázolta az ESG szerepét, aminek összetevői az „Environment”, „Social” és „Governance” fogalomkörök, amik lényegében a környezeti, társadalmi és vállalatvezetési funkciók együttesét jelölik. Ezeknek együttesen kell érvényesülniük a kötvényeikkel adott esetben jól szerepelni vágyó cégeknek vagy országoknak – tette hozzá. Ugyanis a megbízhatóságuk múlik azon, hogy a vállalat megfelel-e a kritériumoknak. Az etikátlan üzleti modell vagy átláthatatlan vállalati struktúra ahhoz vezet, hogy bizonyos cégek fennakadjanak az ESG rostáján.

Egy ESG befektetési alap eszközei hasonlók a hagyományos befektetési alaphoz, itt is olyan instrumentumokat - például részvényeket – vásárol össze az alapkezelő, aminek a javát visszaosztja a befektetőknek.

Válságálló befektetés

A társadalmi hasznosság foglalja talán össze a legjobban ezeket a faktorokat, amik az emberiség javát szolgálják. Bálint Attila elmondta, a Raiffeisennél 2002-ben, Bécsben indult az első fenntarthatósági alap, ami a zászlóshajója volt az ESG kritériumrendszernek, és azóta már 20 ilyen alapjuk van. Az ESG-alapok válságállónak mutatkoztak, mint elmondta, márciusban is érkeztek az új ESG befektetők, miközben a többség inkább kivette a pénzét, ahonnan csak lehetett.

Bálint Attila szerint, aki ilyen befektetésen gondolkodik, az mindenképp a jövőbe tekint. A beszélgetésben szó volt az ESG osztályozási rendszerről (rating), befektetési kockázatokról és tudatos alakításukról is. A felvételt itt hallgathatják meg.