A Gránit Bank 2023-ban is szektorátlagot meghaladó mértékben növekedett minden üzleti célszegmensében, jelenleg közel 190 000 ügyfélszámlát vezet. Az MNB nyilvántartása szerinti összes új lakossági számla több mint 18 százalékát a Gránit Banknál nyitották 2023-ban. Tavaly a banknál a lakossági hitelek 22 százalékkal bővültek, amely tízszerese a piac 2,3 százalékos bővülésének, míg a lakossági betétek 9,1 százalékkal gyarapodtak, szemben a piacon mért 6,2 százalékos csökkenéssel. A vállalati hitelezés – beleértve a növekedési kötvényprogramot – 6,7 százalékkal nőtt, meghaladva a piac 5 százalékos bővülését.

 

Az üzleti teljesítmény és a piacvezető innovációk együttesen hozzájárultak a kimagasló eredményekhez, 2023-ban a Gránit Bank 25 százalékkal növelte mérlegfőösszegét az azt megelőző évhez képest, amely így meghaladta az 1.200 milliárd forintot – a jegybank definíciója szerint - ezzel immár nagybanknak számít. A bank egyedi adózott eredménye meghaladta a 19 milliárd forintot, míg csoportszinten 21,6 milliárd forintot ért el tavaly. Az adózás utáni eredmény eredménytartalékba helyezése révén a bank saját tőkéje konszolidált szinten megközelítette a 80 milliárd forintot.

A tervezettet is meghaladó eredmény a bank növekvő üzleti aktivitásának és a rendkívül alacsony költségszintnek köszönhető: a költség/mérlegfőösszeg mutató 1,1 százalékos mértéke  fele a bankszektor 2,2 százalékos átlagának és a 34,5 százalékos költség/bevétel mutató is közel 10 százlékponttal jobb  a szektorszintű értéknél. A hatékony működés közel 100 százalékban kiváló minőségű portfolió mellett valósult meg, a nem teljesítő hitelek aránya, azaz az NPL ráta 0,02 százalék volt, szemben a bankszektor 2,9 százalékos átlagos értékével.

„A Gránit Bank ma már bankcsoport, a Gránit Alapkezelővel és az Equilorral a mindennapi pénzügyek minden szegmensében kiváló minőségű szolgáltatást nyújtunk, a kezelt vagyon nagysága csoportszinten meghaladta a 2.500 milliárd Ft-ot 2023-ban. A fenntartható és profitábilis növekedésre fókuszálunk, és arra törekszünk, hogy az ügyfeleinket gyorsan, egyszerűen, magas ügyfélélmény mellett, versenyképes áron tudjuk kiszolgálni, úgy, hogy a részvényesi érték folyamatosan növekedjen és a bank megőrizze innovációs versenyelőnyét” – emelte ki Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a 2023 évi dinamikus növekedés kapcsán. Hozzátette, hogy a 2024 évi első  négyhavi adatok is kedvezőek, jobbak a tervezetthez képest: egyedi szinten a bank adó előtti eredménye meghaladta a 6,5 milliárd forintot.

A Gránit Bank mérlegfőösszege 2024 áprilisának végére megközelítette az 1.400 milliárd forintot és négy hónap alatt csaknem 30 ezer új lakossági számla nyílt.

Az idei innovációkról Hegedüs Éva elmondta, hogy miután a lakásbiztosítás-váltási kampányra fejlesztett mobilos (és netes) lakásbiztosítás kalkulátor beváltotta az elvárásokat és összesen több mint 14 ezer kalkuláció történt, további – ügyféligényekre szabott  - funkciók költöznek majd az appba. A csoportszinergiákra alapozva a befektetési szolgáltatások terén érkezik majd a bank egy - a tervek szerint - piacvezető újdonsággal és tovább bővül az idén a bank lakossági kártyapalettája is, többek között hitelkártyával.

A bank tovább haladt 2023-ban az univerzális nagybankká válás útján, miután lezárta a Diófa Alapkezelő megvásárlását, amely immár Gránit Alapkezelő néven működik, 2024-ben pedig tovább bővül a bankcsoport – a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek már bejelentett akvizíciójával, amelynek lezárásához az MNB engedélyére van szükség.

A Gránit Bank már 2010-ben „digitálisnak született”. A pénzintézet 14 évvel ezelőtt Magyarországon elsőként valósította meg a digitális üzleti modellt, amelynek keretében ügyfeleit fiókhálózat nélkül, elsősorban elektronikus csatornákon, okoseszközökön szolgálja ki. A bank évről évre piacvezető innovatív digitális pénzügyi megoldásokkal jelenik meg, hogy az ügyfelek minél szélesebb körben kényelmesen, otthonról, fiókban való sorban állás nélkül intézhessék pénzügyeiket.

A Gránit Bank a Mastercard Év Bankja 2023 versenyen elnyerte a fődíjat, és „Az év bankja” lett, emellett három kategóriában is első helyezett lett: „Az év könnyű és kényelmes bankolási élménye” lett a  megújított 30 perces digitális babaváró kölcsönigénylési folyamat, és „Az év fiataloknak szóló pénzügyi megoldása” lett a 6-26 év közötti fiataloknak kínált egyedi termékpaletta. Emellett a banknak ítélték „Az év akvizíciós marketing kampánya” díjat is.

A Gránit Bank volt 2023-ban „A leggyorsabban növekvő digitális bank Magyarországon” a Global Banking and Finance Review neves brit pénzügyi szaklap szerint. Az Államadósságkezelő Központ az elmúlt hónapban második legjobb „Az év legjobb állampapír forgalmazója 2023” díjjal jutalmazta a Gránit Bankot.